Девенпорт: Замена табли на северу Косова требала да уследи након консултација

Британски дипломата Мајкл Давенпорт, шеф мисије ОЕБС на Косову и Метохији, саопштио је да та мисија подржава Аљбина Куртија и његовог повереника за језике у утврђивању поштовања језичке усклађености са законима, истичућу да је замена табли на северу КиМ, на којима су називи места на службеним језицима, требало да уследи након консултација.

„ОЕБС подржава Повереника за језике у канцеларији премијера у утврђивању поштовања језичке усклађености према важецћим законима. Кораци за замену табли на којима су називи места на службеним језицима требало би да уследе након консултација са његовом канцеларијом“, навео је Давенпорт на Иксу.

Уз асистенцију такозване косовске полиције, радници које је ангажовало приштинско министарство инфраструктуре у четвртак су уклањали табле на ћирилици и поставили нове – на албанском и српском језику на латиници.

На таблама са двојезичним називима српских места на северу КиМ у ноћи између четвртка и петка црним и црвеним спрејом префарбани су називи на албанском и остали само они на српском.

Повезани чланци

Back to top button