13. август : Дан страдање српске деце, метком на голоруку младост

На данашњи дан пре 17 година, албански терористи у селу Гораждевац, код Пећи, убили су двоје, а ранили четворо српске деце која су се купала у Бистрици. Уследили су протести Срба, блокаде саобраћајница, а злочин су осудили ЕУ, САД, УНМИК. Савет безбедности на ванредној седници 18. августа оквалификовао овај напад као терористички акт.

До данас непознате особе пуцале су из калашњикова на групу српске деце која су се купала на Бистрици и том прилком убиле Ивана Јововића (19) и Пантелију Дакића (12).

У злочину у Гораждевцу, једном од четири највећа над Србима који се десио након доласка мировних снага на КиМ, тешко су рањени Ђорђе Угреновић (20), Богдан Букумирић (14), Марко Богићевић (12) и Драгана Србљак (13).

Убијенима тог 13. августа 2003. године биће служен помен у Цркви пресвете Богородице као и на локалном гробљу биће служен помен.

У стотину деце која су се купала на Бистрици, 500 метара од центра села, према тврдњама родитеља, пуцано је са 78 метака из два рафала и једном појединачно.

Услед недостатка доказа, десетак година касније Еулекс је затворио истрагу коју је преузео од Унмика.

Родитељи убијених и даље су разочарани, јер злочици нису изведени пред лице правде, иако су, како тврде, познати.

Косовски председник Хашим Тачи 2016. је први и једни пут био у Гораждевцу и положио венце. Тада је обећао да ће радити на томе да се сваки злочин расветли и казни.

Нападачи на српску децу нису откривени и поред обећања тадашњег шефа Унмик полиције да ће „преврнути сваки комад земље како би нашао убице“, а није помогла ни награда од милион евра коју је понудио Унмик.

Унмик је тада саопштио да је „непознат број људи из жбуња отворио ватру из ‘калашњикова’ на групу од око 50 деце и младих из гораждевачке енклаве“.

Косовска полиција саслушала је 75 сведока, претресла је 100 кућа. 

Злочин су осудили домаћи и међународни званичници, а тим поводом одржана је и хитна седница Савета безбедности УН.

Споменик жртвама Нато агресије као и убијеним дечацима у центру Гораждевца је 2015 године оштећен, након чега је средствима Канцеларије за КиМ поново обновљен.

Убице Пантелије и Ивана некажњене су као и у случају убиства у Старом Грацком, Обилићу и код Подујева. У Старом Грацком убијено је 14 жетелаца, у Обилицу породица Столић, а код Подујева 12 путника када је дигнут у ваздух аутобус „Ниш експреса“ са путницима који су ишли на задушнице.

У Гораждевцу данас живи око 700 Срба, трећина у односу на период пре 1999. године.

Ђурић: Грех против човечности

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је да су српска деца пала као жртве сулуде идеологије мржње, која није усмерена ни према коме одређеном, већ према читавом једном народу, његовој култури и трајању, и нажалост та идеологија до данас није напуштена и има бројне политичке спонзоре у Приштини.

„Срби у Гораждевцу, упркос свом трагичном губитку и мукама које свакодневно савлађују, и даље опстају на својој земљи и огњиштима, чувајући гробове своје деце и предака и траг српског постојања у Метохији, а држава Србија ће наставити да им помаже на сваки начин да се српско име и надаље чује тамо где се у континуитету чуло вековима“, наводи се у саопштењу.

„Затварајући истрагу о страдању наше деце и мучеништву многих других наших сународника на Косову и Метохији, учињен је грех против човечности, а демократски свет је капитулирао пред идеологијама мржње и тероризмом“, указао је Ђурић. 

Извор
Агенције, РТС

Повезани чланци

Back to top button