13. фебруар – Дан радија

Светски дан радија обележава се данас у знак сећања на 1946. годину када је основан Радио Уједињених нација.

УНЕСКО је 2011. прогласио 13. фебруар за Светски дан радија, а 2013. године је и Генерална скупштина УН то формално усвојила.

Сви се осећају као код куће у „земљи гласа“, како је Волтер Бенџамин звао радио у својим радовима о њему.

На овај дан славимо моћ радија да пренесе и промовише различитост у свим формама.

Разноликост канала за емитовање – АМ, ФМ, дуги таласи и, све више, дигитални радио, wеб радио и подкасти – у складу је са разноликошћу садржаја и направљених програма, као и многобројних мишљења, културолошких израза и изражених сензибилитета.

радио апарат – илустрација

Кроз слободу коју нуди, радио је јединствено средство за промовисање културолошке разноликости. Ово је посебно случај са урођеничким народима, за које радио може да буде приступачан медиј за дељење њихових искустава, промовисање њихове културе и изражавање њихових идеја на њиховом језику.

Позивајући слушаоце да прошире своје видике, да открију нове перспективе и да негују интеркултурално разумевање, радио је хуманистички медиј који помаже у борби против предрасуда и дискриминације.

„Кад год укључимо радио, феномен који следи има одређени израз. Радио „нам говори“, иако никога не слушамо“. Овим речима Теодор Адорно слави магију радија, магију коју ми и даље подржавамо на Светски дан радија.

Повезани чланци

Back to top button