Вучић и Курти позвани на састанак у Брисел

Портпарол Европске уније Петер Стано изјавио је да су председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских власти Аљбин Курти позвани да дођу у Брисел на састанак на високом нивоу како би се пронашло „европско решење“ за „најозбиљнију ситуацију од 2013. године„.

Из Председништва је потврђено да је позив стигао, али да се не зна када ће састанак бити одржан и да ли ће председник присуствовати, јавља РТС.

„Надамо се да ће моћи да дођу веома брзо“, рекао је Петер Стано новинарима напомињући да су Вучић и Курти позвани да би разговарали о „начину да се пронађе излаз из ситуације која је најозбиљнија од 2013. године“.

Разлог за позив на састанак је „хитност ситуације да би се нашло европско решење“, објаснио је Стано.

„Надамо се да ће моћи да дођу веома брзо, да бисмо могли да решимо то питање, пре 21. новембра, а не после, као што је и рекао високи представник ЕУ за спољну политику Жозеп Борељ“, изјавио је Стано.

Портпарол високог представника ЕУ поновио је да ЕУ наставља свој посреднички рад да би се „дошло до европског понашања које води у европско решење“, каже Стано.

Одговарајући на питање новинара о спекулацијама у приштинским медијима да постоји договор између Београда и Приштине око регистарских таблица, што је Београд демантовао, Стано је рекао да су „спекулације контрапродуктивне“.

ЕУ не коментарише „написе у медијима као ни интерне процесе који се воде на радном нивоу, то су дипломатски процеси који се одвијају иза затворених врата“, рекао је Стано.

Како су најавило Министарство унутрашњих послова привремених институција у Приштини, од 21. новембра креће новчано кажњавање оних који не одлуче да пререгиструју возила. Казна је 150 евра.

Као реакцију на одлуке Приштине, представници Срба са севера Косова и Метохије напустили су све политичке институције.

Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ поручио је да 21. новембар не сме да се дочека без договора „или ћемо бити на ивици веома опасне ситуације.

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button