Абазовић: СПЦ се неправедно односила према Црној Гори волео бих да видим темељни договор између СПЦ и „Косова“

Бивши премијер Црне Горе Дритан Абазовић изјавио је, за ТВ Кљан Косова, да би волео да види да Српска православна црква и такозвано Косово постигну договор попут Темељног уговора између СПЦ и Црне Горе и изражавајући наду да ће до тога доћи, казао је да би тај договор донео мир.

Абазовић је навео да је свестан да је Српска православна црква та која не пристаје да се састане са косовским премијером Аљбином Куртијем ради договора.

„Као грађанин, као пријатељ, као брат Косова који је иначе срећан што види мир у региону, мислим да се Темељни уговор може користити као модел“, рекао је бивши црногорски премијер.

Казао је да се Српска православна црква некоректно понашала према Црној Гори.

„Православна црква се према држави Црној Гори односила, по мом мишљењу, на некоректан начин. Већина њих је рекла да не прихвата независност Црне Горе, друга група је рекла да су ту пре државе Црне Горе и да не желе да се покоравају законима“, рекао је Абазовић.

Говорећи о правима албанске заједнице у Црној Гори, Абазовић је навео да су тражили своја права, а да када су добили иста, нису их користили. „Питали су – ‘не можемо да имамо свадбу, не можемо да носимо заставу, због заставе нас зауставља полиција’. Дозволили смо им да вијоре заставу, они више не дижу заставу и ако имају то право“, рекао је Абазовић.

(Репортери)

Повезани чланци

Back to top button