Абраши: Једино мере реципроцитета дају резултате зато ће бити примењиване и у другим областима

Према Србији ће бити примењиване и друге мере реципроцитета а не само у регистарским ознакама упозоравају у странци косовског премијера Аљбина Куртија.

Наглашава се ће реципроцитет бити главни приступ будућих односа Косова према Србији. Како је прецизирано све тарифне и политичке баријере истом мером ће бити узвраћене упркос међународним захтевима и притисцима. Владајућа странка такође обећава, преноси Косовапрес, да Заједница српских општине неће бити основана. Поручују и да им дијалог са Србијом у вези са коначним споразумом није хитан јер су сигурни и да председник Србије Александар Вучић никада неће признати независност Косова.

Члан Председништва Покрета Самоопредељење, Артан Абраши каже да ће убудуће реципроцитет бити главни приступ односа Косова према Србији.

„Морамо прво направити баланс до сада постигнутих споразума у Бриселу, видећемо који се споразуми спроводе, које су баријере и препреке које Србија има према Косову, биле оне тарифне или политичке баријере. Косово ће затим истом мером узвратити Србији. У случајевима када видимо да постоји промена приступа, то ће се одразити и са наше стране. Реципроцитет је једини и прави приступ са којим ћемо се суочити са Србијом“, каже Абраши.

Он оцењује да је споразум са Србијом о регистарским таблицама повољан те да је Косово први пут достојанство заступљено у процесу дијалога.

„Ради се о договору који је учврстио нашу позицију према Србији, јер не можемо рећи да смо до сада имали тако нешто. Сви уступци који су направљени у прошлости били су на штету Косова … Верујем да смо већ добили међународну подршку, овде вреди поменути америчку подршку“, истакао је Абраши.

Упркос међународним захтевима и притисцима, он каже да неће бити Заједнице српских општина на Косову, све док је Самоопредељење на власти.

„Покрет Самоопредељење већ је формирао политички став према овом предлогу, а то је да неће постојати Заједница српских општина на Косову, све док је Покрет Самоопредељење на власти“, изјавио је.
Посланик позиције у Скупштини Косова каже да Куртијева влада неће журити у дијалог са Србијом све док председник Србије буде говори да не жели да призна независност Косова.

звор: Косовапрес)

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button