Акција „Доручак са гимназијалцима“ – солидарност на делу

Ученици приштинске Гимназије на оригиналан начин помажу одлазак на матурску екскурзију вршњацима чији су родитељи лошијег материјалног статуса. На платоу у центру Грачанице они су традиционално организовали акцију „Доручак са гимназијалцима“ те продајом слатких, сланих пецива и ситних колача почели са прикупљањем новца за матурску екскурзију.

Слатке и слане ђаконије уредно послагане на више штандова од раног преподнева продавали су гимназијалци. Куповином кифле, переце, слатке, слане, посне пите, мафина или било ког ситног колача директно се помаже да неко од ученика отпутује на матурску екскурзију.

Уз безрезервну подршку, професора, директора школе али и родитеља ученици приштинске Гимназије традиционално организују Доручак са гимназијалцима, каже члан ђачког парламента Немања Тодоровић.

Пробно организована пре пет година, акција постаје традиција. Изостала је само у време пандемије Ковид 19 каже директор Дејан Денић.

 „Социјална карта показује да имамо ученике чији родитељи нигде не раде и немају стална примања. Управо је то разлог за покретање ове наше акције чији је крајњи циљ да обезбедимо новац да нико не одсуствује са матурске екскурзије“, рекао је Денић

Фото: Ризница

Нема лепшег призора од младих окупљених око хуманих и племенитих идеја поручила је председница општине Грачаница Љиљана Шубарић која је са сарадницима посетила продајну акцију гимназијалаца.

„Радује ме што је Доручак са гимназијалцима постао традиција у нашој општини. Овде видимо дух солидарности, хуманости и емпатије и ово је пример који би сви требали да следимо, а који нам најбоље показује како треба да се односимо једни према другима“, рекла је Шубарић.

Школа нису само лекције, то је место у коме се учимо животу поручује професорка српског језика Ана Костић. Она је са гимназијалцима до сада иницирала велики број хуманитарних акција али и еколошких протеста.

Професорка српског језика Ана Костић, фото: Ризница

„Трудим се да децу научим активизму, јер постоје ствари које она науче научите код куће али има и много тога што не могу да науче у породици. Желим да деци школа не буде само школа знања већ и искуства, живота, размишљања својом главом, да умеју да разликују добро од лошег и кад уоче нешто лоше предузму иницијативу да се то промени на боље. Деца се увек радо одазову, када год их позовемо на овакве или сличне акције“, рекла је Костићева.

Матурска екскурзија ове године предвиђа посете Будимпешти, Прагу, Бечу и Братислави. Са акцијом смо кренули у право време. Надамо се да ћемо брзо прикупити новац за све другове који су лошијег материјалног стања јер без њих не идемо никуда, поручили су гимназијалци.

И.М.

Повезани чланци

Back to top button