Албанци због суђења Тачију прете референдумом у Прешеву

Косовски Албанци чине све да би обесмислили почетак суђења за ратне злочине припадницима такозване ослободилачке војске Косова пред Специјалним судом у Хагу, па је после претњи сведоцима, крађе судских материјала са детаљном документацијом, Приштина покушала да терет политичке и безбедносне кризе из покрајине пренесе у централну Србију, пиће Политика.

Привремене приштинске институције сада би да вештачки доведу до дестабилизације у Прешеву, а осим старих излизаних парола о издвајању „прешевске долине” и „угрожености” тамошњих Албанаца, хтели би да искористе и пандемију ковида 19.

Само неколико дана након што су Хашим Тачи, Кадри Весели и остали из највишег ланца командовања ОВК ухапшени и пребачени у Хаг, у Грачаници, као и широм Косова, осванули су билборди на којима је поред амблема ОВК исписана и порука „Слобода има име”. А крајем прошле недеље такозвана министарка спољних послова Косова Мелиза Харадинај Стубла састала се са послаником у српском парламенту из редова Албанаца на југу Србије Шаипом Камберијем, са којим је разговарала о потребама Албанаца у Прешеву, Медвеђи и Бујановцу и нагласила да пружа „одлучну подршку” Албанцима у овим општинама. За викенд је отишла корак даље па је понудила безбедно здравствено лечење на Косову градоначелнику Прешева Шћиприму Арифију, који је оболео од вируса корона и пребачен је на лечење у Ниш.

Реагујући на ове наводе јуче је градоначелник Прешева Шћиприм Арифи саопштио да је његово здравствено стање озбиљно и да је хоспитализован у болници у Нишу, иако је пре неколико дана урадио тест на корону који је био негативан. „Поштовани грађани општине Прешево, имам моралну обавезу да вас обавестим да сам у озбиљном здравственом стању и тренутно ме лечи медицински тим у нишкој болници”, објавио је у Арифи на „Фејсбуку”.

С друге стране, Шаип Камбери, шеф посланичке групе Уједињена долина – СДА Санџак у скупштини, навео је да су Албанци са југа земље „били одушевљени” после активирања идеје о размени територија између Србије и лажне државе Косова.

За „Евроњуз” говорио је о томе зашто општине са већинским албанским становништвом треба припојити лажној држави Косово.

„Ако говорим са аспекта жеља Албанаца ’прешевске долине’, то није само жеља, већ имамо и политички референдум за стварање политичко-територијалне аутономије”, изјавио је Камбери.

Адвокат Горан Петронијевић каже да није случајно што је Прешево на мети албанских сепаратиста и да то нису први пут урадили. Истиче да кад год се нешто на Космету догађа, а да је на мети међународне заједнице албанско руководство, они покушавају да отворе нове проблеме и да пажњу сопствене јавности пребаце на нешто друго.

„Сада су им мета Прешево и Бујановац који су њихова стара тежња и нека врста резервног положаја. Када год им зашкрипи у Приштини они потежу питање такозване прешевске долине. Њихова провокација је да наводно подржавају ’размену територија’ где подразумевају да се северно од Ибра замени за Прешево што је бесмислено. Нелогично је да Србија размењује своју територију за своју територију”, каже Петронијевић.

А Демо Бериша, председник Матице Албанаца Србије, наглашава за наш лист да ако се добро прати шта последњих месеци ради Тирана у региону, могло би се закључити да је на делу офанзива која је почела још крајем прошле године када је албански амбасадор Боћка посетио Прешево и Бујановац, а средином јуна ове године то је урадио и министар спољњих послова Албаније Гент Цакај који је ујединио све албанске политичке партије са југа централне Србије, пре парламентарних избора. Том приликом је, како наводи, Цакај најавио да ће у Прешеву бити отворен конзулат. „То има за циљ да се изврши притисак на Србију због наводне бриге за ’прешевску долину’, јер повлаче паралелу између севера на Косову и ’источног Косова’ како зову део који чине Прешево, Бујановац и Медвеђа. Они то покушавају да ураде преко Националног савета, политичких партија, народног посланика Камберија што указује на чињеницу да се све то чини дириговано, са циљем да се прикрије почетак суђења за ратне злочине челницима ОВК у Хагу. Почетак суђења је отворена рана за Приштину, јер ће одговарати Хашим Тачи, Кадри Весели и Реџеп Селими коју покушавају да затворе измишљањем афера”, истиче Демо Бериша.

Оно што посебно смета косовским Албанцима јесте чињеница да је у оптужници записано да је ОВК починила злочиначки подухват са циљем да освоји Косово. Лидер покрета Самоопредељење Албин Курти каже да је изненађен наводима Специјалног суда и да то није тачно.

„Ове најновије вести на Косову о одређеном злочиначком подухвату у оквиру ОВК нису истините јер она није припадала неком, већ свима. Сви морамо да је заштитимо”, казао је Курти који је тражио да и Срби пред овим судом буду процесуирани.

А у јеку подизања првих оптужница за ратне злочине и првих саслушања бивших главешина ОВК, из Приштине данима стижу критике на рачун Србије да је она заправо чинила ратне злочине на Косову. За викенд је упућен и захтев Специјалном суду да, између осталих, позове на одговорност и председника Скупштине Србије Ивицу Дачића, преноси приштински „Зери”.

Демо Бериша одбацује ове наводе и каже да су људи заборавили да је суд у Хагу већ осудио челне људе ове земље због рата на Косову, због чега је бесмислено да се поново покрећу одавно завршени поступци.

„Осуђени су одавно на служењу затворске казне, одговарала су два председника државе, војни и полицијски генерали… Ту више нема места за нова суђења Србима. Основни циљ јесте прикривање и ублажавање злочина који су почињени од 1998. до 2000. године”, каже Бериша и наглашава да суђења у Хагу отварају две битне чињенице што се могло закључити из обраћања Селимија који је рекао да је „рат почео са Адемом Јашаријем и завршио са Веслијем Кларком”.

„Очекујем да ће се веома брзо реаговати, да ли кроз скупштински одбор или званичну политику Албаније, јер се први пут јасно појављује и улога ове земље у рату на Косову”, каже Бериша.

Горан Петронијевић подсећа да су сви судови до сада, од оног у Хагу до свих српских судова и оних у покрајини, једино и искључиво судили Србима и да је сада дошао ред и на косовске Албанце.

„Не по етничком принципу, већ на ОВК који су вршили ратне злочине. И ту више нема никакве дилеме. Колико ће то бити реално да се доведе до краја, видећемо. Ја ћу веровати да је тај суд основан да уради нешто оног тренутка када буде изречена прва правоснажна пресуда и када први од главних, без обзира на то да ли је реч о Тачију или Веселију, буде био у затвору”, закључује Петронијевић.

Извор
Политика

Повезани чланци

Back to top button