Амбасада РФ у Србији: Одлука Приштине антируска и анти УН

Проглашење руског званичника у Унмику за персону нон грата од стране власти у Приштини представља провокацију, саопштила је амбасада Русије у Србији.

Како се наводи, 31. децембра „такозване ‘власти’ Косова званично су објавиле да ‘проглашавају за персону нон грата’ службеника Мисије привремене управе УН-а на Косову (Унмик), који је држављанин Русије, због наводне активности која је неспојива са дипломатским статусом“.

„Сматрамо ову ‘одлуку’ Приштине још једном антируском и анти-УН провокацију која је предузета како би придобила наклоност западних ментора. Полазимо од тога да у складу са међународним правом и резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, која је кључна за решење косовског питања, нема никакве правне последице“, наводи руска амбасада.

Руске дипломате рачунају на то да ће Унмик оштро и недвосмислено осудити испад власти косовских Албанаца. Такође, позвали су администрацију УН у региону да у потпуности осигура безбедност њених руских службеника.

Раније је министарка спољних послова привремених институција у Приштини, Доника Гервала Шварц прогласила руског званичника у Унмику за персону нон грата.

Гервала Шварц оценила је у својој објави на Твитеру да Приштина стоји уз своје савезнике у деловању против „злонамерних акција које угрожавају националну безбедност и уставни поредак тзв. Косова“.

Извор
Спутњик

Повезани чланци

Back to top button