Америчка комора у Приштини предлаже три алтернативе за динар

Америчка комора изнела је свој став у вези са  Уредбом Централне банке у Приштини о забрани употребе динара у коме саопштава да је погрешно наведено да се само еври могу користити за плаћање на Косову. Такође предлаже три алтернативна решења усклађености са прописима у циљу промета новца и одржавања финансијске стабилности.

У саопштењу се наводи да Америчка привредна комора на Косову разуме потребу за регулаторним надзором како би се обезбедила финансијска стабилност, али и подвлачи да је неопходно размотрити краткорочне импликације које регулатива има на финансијску добробит грађана.

„Предметна уредба, не доводећи у питање тренутни циљ, нетачно наводи да се само еври могу користити за сврхе плаћања на Косову, ефективно искључујући употребу других валута у трансакцијама између страна. Међутим, битно је рећи да, иако евро задржава статус легалног средства плаћања на Косову, то не искључује употребу других валута у трансакцијама, у случајевима када укључене стране постигну заједнички договор. Дакле, тврдња уредбе у вези са искључивом употребом евра може бити погрешно протумачена и стога захтева ревизију ради јасноће“, наводи се у саопштењу.

Наводи се да се утицај Уредбе даље протеже на трансакције између Београда и Приштине. У омогућавању трансакција у вези са српским динаром, Америчка комора предлаже неколико алтернатива којима би се обезбедио приступ, уз задржавање регулаторне усаглашености:

Алтернатива 1: Коришћење институција за трансфер новца за трансфер средстава између Косова и Србије. Иако се сматра изводљивом, ова опција може бити мање практична и скупља за појединце.

Алтернатива 2: Отварање банковног рачуна од стране Владе Србије у Србији за међудржавне трансакције са одговарајућим динарским рачунима у косовским банкама. Овај метод нуди практично решење кроз постојеће банкарске односе, уз сву могућу логистичку сложеност.

Алтернатива 3: Директни трансфери средстава из било које банке у Србији у било коју одређену банку на Косову за дистрибуцију на рачуне појединачних корисника. Ова опција поједностављује процес истовремено осигуравајући усклађеност са регулаторним захтевима.

У свим алтернативама, од кључне је важности да се реши питање лиценцирања институција за увоз валута, како би се обезбедило адекватно снабдевање динарима на Косову.

Као заговорник повољног пословног окружења и економског развоја на Косову, Америчка привредна комора на Косову наглашава важност уравнотежених регулаторних мера, које промовишу финансијску инклузију и олакшавају међудржавне економске активности. Америчка комора позива све заинтересоване стране да преиспитају импликације недавно усвојене уредбе и истраже решења за сарадњу која подржавају регулаторне циљеве, као и економски прагматизам“, закључује се на крају саопштења.

(Репортери)

Повезани чланци

Back to top button