Америчка привредна комора тражи преиспитивање одлуке о забрани увоза српске робе

 Америчка привредна комора у Приштини затражила је данас од владе тзв. Косова да преиспита мере које спречавају увоз из централне Србије, јер ограничавају економски раст и просперитет региона и ометају међународне комерцијалне интересе.

Комора је оценила у саопштењу да те мере ометају „међународне комерцијалне интересе, ограничавајући промет робе светски познатих брендова“.

Америчка комора је указала да та одлука у великој мери утиче на међународне компаније, укључујући и оне из САД.

Према званичним подацима до којих је дошла Америчка комора, „увоз из компанија са значајним америчким власништвом опао је за више од 39 одсто у поређењу са 2022. годином“, објавила је „Коха“.

Комора је навела да свака трговинска баријера, као што је ова забрана, неизбежно доводи до повећања потрошачких цена.

Комора указује да је бесмислено, у околностима када је тзв. Косово већ укинуло забрану увоза сировина и полупроизвода из централне Србије, да држи на снази меру којом се забрањује увоз робе која представља међународни комерцијални интерес.

Привремене приштинске институције одлучиле су да заустави увоз из централне Србије пре неколико месеци након што су српски полицајци ухапсили тројицу косовских полицајаца на територији централне Србије.

Повезани чланци

Back to top button