Аналитичари: Наставак дијалога тек после избора у Србији

Без обзира на могућност прекида дијалога због избора у Србији, од институција на Косову се тражи да се активно ангажују на овој теми. Шестомесечни период 2022. године, требало би да послужи Влади Аљбина Куртија да убеди САД и Европску унију за нови приступ и потребу да се промени ток дијалога, оцена је eксперата за процес дијалога Београд – Србија.

С друге стране, за будућу динамику дијалога, за почетак фебруара најављена је посета специјалног представника ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака који на Косово долази заједно са америчким изаслаником за западни Балкан Габријелом Ескобаром. Иако није званично потврђена очекује се и посета портпарола ЕУ Петера Станоа.

Директор Института ЕПИК Демуш Шаша каже за Косовапрес да пред априлске изборе у Србији неће бити напретка у дијалогу. Шаша препоручује институцијама на Косову да период до тада искористе да убеде међународне партнере за нови приступ дијалогу.

“Верујем да то време не би требало да буде изгубљено и да косовске институције треба да убеде партнере за потребу промене приступа дијалога. До сада видимо да постоји јаз између приступа нових институција на Косову и међународних савезника, јер они инсистирају да се ток и динамика дијалога настави као и до сада“, рекао је Шаша.
Виолета Хаџоли из Демократског института Косова (КДИ) песимиста је по питању могућег састанка у наредним месецима.
„ Видели смо да када дође до изборних процеса на Косову и у Србији, дијалог се прекида за неко време. Посредник даје времена тој држави да заврши изборни процес, а затим да настави разговоре у дијалогу. Ово је урађено да ова тема не утиче на изборне резултате, или нема никаквог утицаја на ове процесе“, додаје Хаџоли.
Али Газмир Раци, стручњак за процес дијалога Газмир Раци другачијег је мишљења, он очекује да и пре избора у Србији може доћи до састанка премијера Косова Албина Куртија и председника Србије Александра Вучиц́а у Паризу.

Он чак каже да би специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак и заменик помоћника америчког секретара Габријел Ескобар ускоро могли да посете регион и Косово.

(извор: Косовапрес)

Повезани чланци

Back to top button