Анђелка Ћуп награђена за извешај о сиромаштву

Главна и одговорна уредница портала Грачаница Онлајн, Анђелка Ћуп, награђена је у категорији видео репортаже на конкурсу који традиционално расписује Удружење новинара Косова у сарадњи са УН агенцијама за извештавање о сиромаштву.

Репортажа „Преживљавање“ о животу у ромској махали у Јужној Митровици у време коронавируса освојила је све симпатије жирија и довољан број бодова да буде награђена.

Награђена ауторка каже да јој је од награде важније да се доносиоци одлука сете сиромашних и мимо предизборне кампање.

“Док сам радила репортажу, осетила сам да је тим људима више мука и да причају о својим проблемима, разочарани су у све“.

Како каже апсурдно је да у 21. веку на Косову имамо две паралелне стварности.

 „Још увек имао људе који живе у кућама без врата и без воде, на једној стани, док се с друге стране богаташи возе службеним возилима до скупоцених продавница, а њихове жене код фризера“, рекла је Ћуп за Ризницу.

Новинари, каже, не могу много да помогну у решавању ових проблема али могу да утичу да буде неких помака на боље.

„Колико новинари могу да помогну, не знам, бојим се да им више одмажемо, јер је данашња политичка елита врло осетљива на било који чин критике, Међутим, мислим да је важно да што више будемо на терену, да објављујемо све те приче, јер то је једини начин на који можемо да вршимо притисак на све који могу и морају да помогну“.

Поред Анђелке Ћуп добитници награда су и Нора Џози, Едона Грбанију, Ваљдета Османи, Реџеп Маљоку и Ваљдрин Фетаху.

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button