Архиђакон Стефан првомученик – Трећи дан Божића

Трећи дан Божића посвећен је Светом првомученику Стефану. Први је од седморице ђакона кога су рукоположили свети апостоли, па се назива и архиђакон.

Први је мученик за веру хришћанску, те је назван и Првомученик Стеван. Као проповедник у Јерусалиму, каменован је до смрти.

Апостоли су, ради боље организације рада међу хришћанским заједницама, именовали седморицу ђакона – помоћника и за најстаријег међу њима – архиђакона одредили су Стефана.

Стефан је био врло ревносан у испуњавању својих дужности, као и у проповедању Христове науке, због чега је од противника нове, хришћанске вере био оптужен за јерес и изведен пред јеврејске првосвештенике на суд.

Током суђења, млади архиђакон бранио је догму да је Исус Христос син Божији и Месија, због чега је оптужен на смрт каменовањем.

Пред сам час смрти Стефан је клекнуо, замоливши Бога да онима који су га каменовали то не узме за грех.

Овом свецу у нашој земљи посвећено је више од 40 храмова.

Мноштво је народних обичаја и веровања о Стевандану (или: Стефандану, Стевањдану, Шћепандану, како се у различитим крајевима каже).

Најважнији посао је изношење божићне сламе из куће. Не баца се, већ ставља у ракље воћки, пчелињак, виноград, кокошарник или привредне зграде. Верује се да штити воћњаке од града.

У Војводини, божићна слама уклања се још током ноћи, у првим минутима Стевандана. Сламу уклањају жене, ћутећи – да се не чује како одлази Божић.

Светог архиђакона и првомученика Стефана Република Српска и бројне српске породице празнују као крсну славу.

Повезани чланци

Back to top button