Арсенијевић: Одговорност за прекопане гробове је на локалној власти

Група грађана из Северне Косовске Митровице предвођена бившим председником Основног суда у тог граду Николом Кабашићем као и Стефаном Вељковићем и Александром Арсенијевићем из Грађанске инцијативе „Српски опстанак“ поднела је кривичну пријаву против извођача радова који је багерима прокопао, уништио и оштетио бројне гробове на старом православном гробљу у Северној Косовској Митровици.

Александар Арсенијевић из Грађанске иницијативе „Српски опстанак“ је алармирао јавност. Каже да је приметио машине које изводе радове у Улици Владе Ћетковића те да градилиште није било обезбеђено нити обележено таблом са именима извођача и инвеститора због чега је заједно са грађанима позвао полицију.  

„Полиција је дошла 20 минута касније, одбила је било какву комуникацију са нама јер смо ми снимили цео тај рад. Нису желели ни да нас упитају на шта се жалимо, нити да им покажемо где се налази гробље, што смо ми уредно документовали на нашим профилима на друштвеним мрежама. Касније, када смо увидели непрофесионално понашање полиције, у друштву неколицине грађана дошли смо на место где се изводе радови. Подсећам, подношње кривичне пријаве против извођача радова и налогодавца јесте грађанска, а не само акција Грађанске иницијативе Српски  опстанак“, рекао је Арсенијевић.  

После пријаве, полиција је наредила прекид радова. Међутим, штета је већ причињена:

„Видели смо кости ископане и буквално сте могли да згазите кости неког од наших предака“, каже Арсенијевић.

За причињену штету на старом гробљу, тврде у Српском опстанку одговорност је на актуелном градоначелнику Ердану Атићу, који кривицу покшава пребаци на Министарство за инфраструктуру и просторно планирање у Приштини.

„Доласком нове гарнитуре на чели са господином Атићем свака грађевина коју су радили Срби добила је траку забране и пломбу због немогућности општине да издаје дозволе, док када су у питању албански извођачи радова у питању они се праве глуви и нем, тако да ту праве двостурке стандарде“, каже Арсенијевић.   

На старом митровачком гробљу укоп преминулих се на обавља још од 1954. године. Потомци покојника са суводослог гробља и даље су живи али ни они а ни локални парох нису били обавештени о планираним радовима на овој локацији.

(Радио Београд)

Повезани чланци

Back to top button