Атић положио заклетву, Српска листа најавила одговор српског народа Куртију за први јун

Полагањем заклетве Ерден Атић је на Свечаној седници у Скупштини општине Северна Митроцица званично преузо дужност градоначелника те општине. На конференицији за новинаре коју је Српска листа организовала одмах по окончању седнице локалне скукпштипне приштинском премијеру је поручено да ће се првог јуна суочити са одговором Срба уколио одмах престане са репресијом коју врши над српским народом на Косову и Метохији.

У присуству одборника из редова бошњачке и албанске заједнице Ерден Атић изговорио је текст заклетве, док је у скупштинској сали и на згради општине била истакнута застава такозваног Косова.

У друштву припштинског министра за администрацију и локалну самоуправу Ељберта Краснићија Атић је након тога представио Катарину Ађанчић као чланицу његовог будућег тима из редова српске заједнице. Нагласио је да ће радити у интерсу свих заједница.

Изборни процес на северу Косова био је у сагласности са законом а мој избор за градоначелинка је резултат тога“, рекaо је Атић додавши да ће његов тим бити динамичан.

Фото: Ризница

Радиће у складу са законима Косова, што је био његово одговор на питање како коментарише изјаве америчких и дипломата појединих западних земаља да ће нова локална власт имати технички али не и политички мандат.

„Радићемо у складу са законима о локалној самоуправи и бити на добробит свих заједница. Нећу се освртати на изјаве било којих званичника већ ћу радити за добробит локалне самоуправе“, рекао је Атић.

Општина Северна Митровица, фото: Ризница

СЛ: Уследиће одговор уколико се Курти оглуши о захтеве Срба

На конференцији за медије представници српске листе саопштили су да српски народ више не може да трпи терор Куртијевог режима. Потпредседник српске листе Игор Симић рекао је да је Аљбин Курти добио рок до првог јуна да престане са отимањем српске земље коју подводи под, како је рекао, некаквом експропријацијом.  

„Да престане са шиканирањем српских грађана, хапшењем и креирањем некаквих лажних општужница на којима се налазе виђенији Срби, да престане са прогоном, застрашивањем и нападима на Србе и ускраћивањем њихових основних елементарних људских права, на лечење, школовање и одржавање избора“, навео је Симић.  

Уколико се приштински премијер оглуши о захтеве уследиће одговор Срба рекао је Симић.

„Првог јуна уследиће одлучан одговор српског народа. Право да Срби опстану и остану на својим огњиштима бранићемо свим средствима“, рекао је Симић.

Потпредседник Српске листе Игор Симић, фото: Ризница

У време одржавања свечане седнице испред зграде општине Северна Митровица протестовала је Сузана Трајковић, супруга ухапшеног бившег косовског полицајца Слађана Трајковића. Она је за Радио Београд рекла да је стање њеног супруга који болује да дијабетеса критично, да му је недавно била у посети и да се боји да је код њега наступила гангрена. Породица се жали на његов третман у затвору, и захтева да му се омогући одбрана са слободе. Приштина Трајковића терети за наводни ратни злочин, а ухапшен је у децембру прошле године током барикада на северу Косова.

Северна Митровица једна од четири општине са српском већином на северу Косова у којој је конституисана локалан власт. За сада нема сазнања када ће овакве седнице бити одржане у Лепосавићу, Звечану и у Зубином Потоку.

Полагање заклетве Ердена Атића за градоначелника северне Митровице протекло је уз видно појачане мере безбедности косовске полиције.

(Радио Београд)

Повезани чланци

Back to top button