Ауто литије у Црној Гори, ускоро им се придружују и сународници из Србије

Верници у Црној Гори изашли су на улице градова у литије које организују у знак протеста против дискриминаторског Закона о слободи вероисповести. Како јавља Радио Телевизија Републке Српске (РТРС) литије су најмасовније биле у Беранама, Никшићу, Будви, Тивту и Бару.

Велики број верника у Беранама прошао је централном градском улицом до манастира Ђурђеви Ступови.

Ауто-литије организоване су у Никшићу, Бару, Будва, Тивту и Бијелом Пољу, а учесници су носили српске тробојке и црквене симболе.

У ауто-литијама учествовала је неколико стотина возила.

Црногорска полиција контролисала је возила и заустављала колоне, али уз упозорења о придржавању мера попут ношења заштитних маски, све је протекло у мирној и достојанственој атмосфери.

Грађани Боке одржали су литију на баркама пловећи од Игала до Михољске превлаке.

Мноштво људи на баркама отпловило је до Михољске превлаке, славећи име Господње, пјевајући пјесме и истичући српске заставе.

На Превлаци су их сачекали окупљени и поздравили их.

Ауто-мото литија у знак подршке грађанима Црне Горе који протестују против усвајања Закона о слободи вероисповести 23. августа креће из Београда и ићи ће скоро до границе са Црном Гором, најављује Жељко Чуровић, председник савеза Срба из Црне Горе са седиштем у Београду.

Грађани ће се окупити 23. августа у седам сати ујутру на паркингу испред београдског центра „Сава“, а до 13 часова би требало да стигне до манастира Куманица, који се налази скоро на самој граници између Србије и Црне Горе. Тамо ће се окупљенима обратити епископ Милешевски, г. Атанасије (Ракита), по чијем се благослову литија и одржава, представници завичајних удружења, а организован је и културни програм, напомиње Чуровић.

Заинтересованих грађана, осим из Београда, има и из других српских градова, додаје он. Неки, као они из Војводине, прикључиће се литији у Београду, а остали ће се придружити уз пут.

Савез Срба из Црне Горе организатор је и носилац манифестације.

(Извор: РТРС; Спутњик)

Извор
РТРС

Повезани чланци

Back to top button