„Авенија“: Две деценије успешног рада, корона их је научила да се боље организују

Удружење пословних жена „Авенија“ из Лапљег Села у децембру обележава мали јубилеј, две деценије постојања и успешног рада.

Поред бројних изложби које су организовале широм Косова и Метохије, уже Србије али и у региону, чланице удружења доказале су се и у бројним хуманитарним активностима.

Уколико епидемиолошка ситуација буде дозволила, уз мере опреза, жене из „Авеније“ планирају да 2. децембра изложбом радова уз оргаизацију мале модне ревије, прославе 20 година успешног рада.

„То је и прилика да се окупимо, поштујући прописе и правила заштите од коронавируса, захвалимо се онима који су све ове године веровали у нас и здушно нам помагали у раду, као и нашим чланицама“, каже за Ризницу директорка удружења жена Гордана Ђорић.

Уз подршку Тржишта рада али и општине Грачаница, „Авенија“ тренутно реализује програм запошљавања младих жена, које ће се учити кројењу и шивењу и за то ће бити плаћене.

„Ове две младе жене провешће код нас шест месеци на обуци и за то време ће бити плаћене од стране тржишта рада док ће за још два месеца њихов рад финансирати општина Грачаница“ рекла је Ђорићева.

Сузана Кучај из Грачанице похађа програм обуке за шивење и каже да је јако задовољна са оним што је до сада савладала.

„Ускоро ће два месеца како сам овде на обуци. Учим занат, а притом сам и плаћена за то. Добро је што ми је пружена прилика да у време, када због коронавируса нема посла ја могу да учим, а притом за то и будем плаћена“, испричала је Сузана.

Токо првог таласа пандемије Ковида 19, када је готово све стало, чланице Удружења пословних жена „Авенија“ неуморно су радиле и шиле заштитне маске.

„Међи првима смо покренуле шивење маски. Тада је то рађено за потребе грађанства јер је владала несташица и није било могућности да се купе. Наше чланице су радиле бесплатно“, прича поносно Ђорићева и додаје да су жене из ово удружења увек спремне да се одазову и прискоче у помоћ кад год за тиме постоји потреба.

Будући да је у току трећи талас пандемије вируса корона те да су поново ограничене могућности за рад и излагање, Ђорићева каже да су се чланице организовале и сада, свака у оквиру својих могућности, производе пласира посредством друштвених мрежа.  

За успешан рад и допринос у организацији многих хуманитарних активности жене из „Авеније“ су добиле бројне награде и признања. Последње у низу стигло је од приштинског народног позоришта за несебичну подршку и помоћ у раду ове установе.

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button