Бањска после блокаде: Полиција на свакој раскрсници, чауре на све стране, народ уплашен (ВИДЕО)

Косовска полиција је данас у подне дозволила улазак у Бањску. На свим расксницама у месту постављени су оклопни транспоретери крај којих дежурају специјалци са дугим цевима.

Два оклопна транспортера налазе се испред улаза у манастир. Видљиви су и трагови борбе. Гвоздена капија на улазу у манастирску порту буквално је разваљена на два дела, а уочили смо и разбијена дрвена врата на једној од манасирских просторија у којој је смештен котао за грејање. Молге су се наћи чауре.

Заменик директора Косовске полиције за регион север, Ветон Ељшани рекао је новининарима у Бањској да циљ полицијске акције није био да убија, „већ да ослободи територију од наоружане групе“. Рекао је да ће истрага још дуго трајати. Полиција ће убудуће селективно да обаља конролу саобраћаја у месту, потврдио је Ељшани.

Бањска је била од недеље у блокади. Мештани кажу да ће дуго памтити драму коју су преживљавали. Пуцњава је почеле од недеље. Рафали, и поједина паљба смењивали су се пуних 12 сати. Школа није  радила. Село броји близу три стонитне Срба. Они избегавају да говоре али додају да су једва дочекали окончање читаве драме. Једна од мештанки прича да су јој специјалци ногом развалили улазна врата на кући.

„Тражили су неког и питали да ли неког кријем“, отрива осамдесетогодишња старица.

Други мештанин тврди да је претучен само због тога што су му у соби видели маскирну кошуљу која је притом била још и подерана и служила му за рад у пољу.

У полилцијској акцији у Бањској убијени су Стефан Недељковић из Звечана, Игор Миленкoвић и Бојан Мијаиловић из Лепосавића

Владимиру Толићу, Благоју Спасојевићу и Душану Максимовић тужилаштво у Приштини одредило је једномесечни притвор док су данас пре подне, како је саопштено због недостатка доказа ослобођена четворица ухпшених Срба.

На Косову и Метохији је због убиства тројице Срба проглашена тродневна жалост.

(Ризница)

Повезани чланци

Back to top button