Београд: Протест против Вучића и француско – немачког плана

У центру Београда вечерас је одржан протест против француско – немачког плана за Косово. Скуп је почео у Улици Краља Милана нешто после 18.00 сати.

Учесници протеста су у јеном тренутку дошли порушили ограду поред Пресдедништва и пришли згради узвикујући „где је Вучић“ и „издаја, издаја“, и гађали фасаду јајима.

Власник портала srbin.info Дејан Златановић упутио претеће поруке. Грађани су носили транспарент „Косово је срце Србије“, а била је емитована и песма „Востани Сербије“.

Професор Дејан Мировић је у име окупљених покушао да на главном улазу у Председништво преда четири захтева са протеста, који нико од припадника полиције која блокира улаз није хтео да прими.

Захтеви окупљених на протесту су да се председник Србије Александар Вучић повуче из преговора о Косову и Метохији, да се не формира Заједница српских општина, да се јавно објави француско – немачки план и да се план одбије.

Окупљени су се након што су више пута њихови захтеви игнорисани од стране полиције, повукли десет метара, према објашњењу организатора протеста, да не би дошло до сукоба, а око 20 часова су се разишли из Пионирског парка.

Након што је испред Председништва Србије, уз мање инциденте, завршен протест против западног плана за Косово, учесници тог скупа упутили су се до зграде полицијске станице у Улици мајке Јевреосиме.

Захтевали да се пусте особе које су данас наводно ухапшене. Након што су са полицајцима разговарали представник учесника протеста професор Дејан Мировић и уредник портала Србин инфо Дејан Петар Златановић, окупљени су се разишли.

У једном тренутку дошло је и до мањег инцидента, када је народни посланик Александар Јерковић захтевао да уђе у станицу како би видео наводну приведену трудницу.

Када му захтев није услишен, Јерковић је покушао силом да се пробије кроз полицијски кордон. Тада је испред станице изашао командир који је народног посланика обавестио да се унутра не налази никаква трудница.

Из полиције су поручили и да се две „нестале“ особе које су данас, како тврде учесници протеста, ухапшене на улици, не налазе унутар станице.

Новосадска полиција привела је данас припадника ултрадесничарске групе „Народне патроле“ из Бачке Паланке Дејана Бобочека, код кога је пронађена пушка са оптичким нишаном и муницијом, потврђено је медијима у МУП-у.

Након завршетка протеста испред полицијске станице у Мајке Јевросиме, организатори протеста најавили су ново окупљање за 24. фебруар.

Новости: Ванредни састанак у Председништву Србије

Председник Србије Александар Вучић стигао је вечерас у зграду Председништва, где ће се на његов позив одржати ванредни састанак са свим кључним људима из безбедносног сектора, сазнају „Новости“.

Према информацијама „Новости“, Вучић и најважнији људи из МУП, БИА, ВБА и ВОА разматраће безбедносну ситуацију у држави која је нарушена опасним порукама изреченим на вечерашњем скупу екстремиста у Београду, где је Вучићу запрећено убиством.

Очекује се да се размотри и улога појединих страних обавештајних структура, које су давале ветар у леђа такозваним патриотама, желећи да дестабилзују Србију, наводе „Новости“.

РТС јавља да се, након састанка у Председништву, око 21.30 очекује и обраћање председника Вучића јавности.

(Н1 – РТС)


Повезани чланци

Back to top button