Билчик: ЗСО је дипломатско решење које би помогло смањењу тензија

Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик изјавио је, говорећи о ситуацији на КиМ, да је изостанак суштинског дијалога и договора створио тешку ситуацију и истакао да постоји релативно брзо дипломатско решење које би помогло да се тензије смање, а то је озбиљан рад на Заједници српских општина (ЗСО).

„Једини пут напред јесте истинско ангажовање обе стране у дијалогу. Повећање тензија, несигурност коју осећају Срби на КиМ, резултат су чињенице да нема напретка у дијалогу. И овде бих поново подвукао да постоји релативно брзо дипломатско решење које би помогло да се тензије смање а то је озбиљан рад на Заједници српских општина“, рекао је Билчик за подгоричку Победу. 

Према његовим речима, сви су итекако свесни шта су отворена питања и шта треба да се уради, али оно што у овом тренутку недостаје је јасна и пуна посвећеност свих страна да то заиста и урадимо, а то укључује и оснивање ЗСО. 

„То је једно питање које Београд заиста тражи и које смо чекали да га Приштина реши. Али ови преговори су били изузетно, изузетно тешки са Аљбином Куртијем“, рекао је Билчик. 

Оценио је да недавне догађаје у Бањској не треба злоупотребљавати и истакао да је потребна темељна, пуна истрага, да правда мора да буде задовољена и да имамо неке веродостојне одговоре у погледу тога шта се десило.

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button