Бисљими: Ако нека земља жели на Косову да организује изборе треба да затражи дозволу наших власти

Заменик премијера привремених приштинских институција Бесник Бисљими рекао је данас да избори 17. децембра на КиМ не могу да се организују без дозволе Приштине.

Бисљими је на платформи X написао да ове године нису планирани избори на КиМ.

„Ако власти других земаља желе да организују изборе на ‘Косову’ за своју дијаспору, треба званично то да затраже од наших власти. Покушај организовања оваквих избора без претходног захтева или позитивне одлуке није у духу дијалога и не доприноси изградњи поверења. Све док нема званичног директног захтева, не може бити одлуке. Господин Стано би то требало да зна“, написао је Бисљими.

Он је тако одговорио портпаролу ЕУ Петеру Стану, који је у среду изјавио да је ЕУ са жаљењем констатовала да власти у Приштини нису дозволиле устаљену праксу да се Србима дозволи да гласају на КиМ, као и да та одлука није у складу са духом дијалога, принципом заштите права невећинских заједница и изградње поверења између Београда и Приштине.

Републичка изборна комисија (РИК) саопштила је пре недељу дана да нема услова да се српски парламентарни и локални избори заказани за 17. децембар одрже на Косову и Метохији, па ће бирачи моћи да остваре своје право у Врању, Куршумлији, Рашкој и Тутину.

Повезани чланци

Back to top button