Бисљими: Укинути казнене мере Косову како би пред нову рунду преговарачи били равноправни; Петковић: Главни преговарач Приштине бежи од теме ЗСО ко ђаво од крста

Први заменик косовског премијера и главни преговарач у дијалогу Београда и Приштине Бесник Бисљими каже да би власти у Приштини желеле да допру до више грађана на Северу али да Београд подрива ове напоре и спречава косовске Србе да уживају права која су им загарантована.

У интервјуу за Данас Бисљими је рекао и да се очекује да ће ЕУ укидањем казнених мера уочи састанка у Бриселу 14. септембра обезбедити равноправност страна у дијалогу.

Каже да је Приштина свесна да садашњи градоначелници на северу немају „пуни легитимитет“ као и да постоје проблеми са полицијом.

„Институционални вакуум никоме не служи“, додаје Бисљими, наводећи да Приштина настоји да реши тај проблем, „али да то не може да учини док Београд притиска и застрашује косовске Србе“.

Бисљими каже да Косово тежи  коначном Споразуму.

„Нема сумње да ће сваки споразум, на крају, потврдити да су Косово и Србија независне државе и да треба да успоставе нормалне и добре односе. То је једини пут напред, а у складу је са тежњама обе земље да постану чланице ЕУ. Остали детаљи су од секундарног значаја“, каже Бисљими.

Када су у питању санкције ЕУ и наставак дијалога, главни преговарач Приштине тврди да се дијалог мора фокусирати на  имплементацију основног споразума и пуној нормализацији односа.

„Косово је подржало основни споразум и понудила да га потпише. Друга страна је одбила потписивање и свакодневно не само да потврђује став да није прихватила план, већ и интензивно ради на кршењу његових одредби. Најбоља стратегија за отворену опструкцију њеног спровођења је ескалације, Србија је у томе веома успешна. Србија не само да је преусмерила бриселски дијалог са нормализације на управљање кризама, већ је успела и да промовише ЕУ од фасилитатора (посредника) у преговарача. Саопштење ЕУ од 3. јуна, заједно са накнадним наметнутим мерама то потврђују. Ипак, за мање од две недеље биће одржан нови састанак на високом нивоу, а очекује се да ће ЕУ укидањем казнених мера уочи овог састанка обезбедити равноправност страна у дијалогу“, каже Бисљими.

А, када је у питању расписивање нових локалних избора за четири општине на северу Косова, Бисљими каже да је Приштина развила процедуре и Министарство за локалну самоуправу и администрацију ће ускоро и формално прогласити одговарајући подзаконски акт.

„Ово ће грађанима дати инструмент да промене политички пејзаж и да покажу да постоји спремност јавности да се укључи у нови изборни процес“.

Преговори з Бриселу
Фото: Фејсбук

Петковић: Уочи нове рунде у Бриселу Бисљими износи неистине

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић каже да је Бесник Бисљими је, у сусрет новој рунди дијалога Београда и Приштине, изговорио низ најгрубљих неистина, што је иначе његов преговарачки стил и један од разлога због којих процес нормализације односа константно тапка у месту или назадује.

„Бисљими говори о жељи Приштине да „интегрише“  Србе на Косову и Метохији, а заправо једино што желе јесте да отму имовину Срба и Србије, а да, након што протерају српски народ, интегришу празну и етнички очишћену српску територију.

Ту намеру Приштина и не скрива, јер по директном налогу Куртија и Бисљимија, српском народу се ускраћују лекови, основне животне намирнице, уџбеници… а од „превелике љубави“ Приштине, пуцају у српску децу и свакодневно хапсе недужне Србе. У последњој Бисљимијевој тиради лажи и неистина све оно што Приштина не ради и не испуњава, када је реч о примени споразума постигнутих у Бриселу, од питања признавања диплома до питања несталих, ставља се на терет Београду, иако чињенице говоре сасвим супротно“, нагласио је Петковић.

Директор Канцеларије за КиМ подсећа да је суштина дијалога Заједница српских општина, коју Приштина већ више од десет година одбија да формира иако је то и Куртију и Бисљимију највећа обавеза у дијалогу. Зато, подсећа Петковић, главни преговарач Приштине, бежи од теме ЗСО као ђаво од крста, правећи се да та обавеза не постоји.

„Међутим, тај манир неће проћи код посредника у дијалогу, јер су и они веома свесни некредибилности и превртљивости преговарача Приштине, а на крају, имају и јасан преглед испуњености сваке од тачака свакога споразума. Нажалост, то не спречава Бисљимија да сваки пут покушава да слаже неинформисане, и то уз помоћ тајкунских медија у централној Србији. И мит о криминализованом северу Косова и Метохије на којем Бисљими инсистира је потпуна измошљотина, јер север покрајине је био мирно место за живот Срба, пре него што су тамо упућене Куртијеве фаланге да спроводе кампању застрашивања и терорисања српског народа, а са друге стране у подручјима јужно од Ибра, не рачунајући већински српске средине, у смислу јавне безбедности постоји дивљи запад и свакодневни обрачуни криминалних кланова са честим смртним исходом.

Срби не желе да живе у Куртијевом шовинистичком и криминалном логору, и Бисљимијева гебелсовска искривљена стварност не може да промени ту чињеницу.

Колико су опасне и подле Бисљимијеве политичке намере сведоче и његови стални покушаји да присвоји Албанце у Бујановцу и Прешеву иако је њихова матица Албанија, а не Куртијева лажна и криминална косовска творевина. Све у свему, Бисљими је дичан и типичан припадник великоалбанског, криминогеног естаблишмента у Приштини, и Срби на Косову и Метохији су одавно научили да мисле и верују све супротно од онога што он говори“, наводи се у саопштењу директора Канцеларије за КиМ Петра Петковића.

Повезани чланци

Back to top button