Боцан – Харченко: Резолуција СБ УН-а 1244 ће тек одиграти своју улогу

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко каже да је његова земља разочарано ставом да западне земље настоје да се Резолуција 1244 СБ УН баци у заборав.  Посећа да је она је и даље на снази, и верујем да ће тек одиграти своју улогу.

Коментаришући кризу на северу Косова и Метохије Боцан Харченко  је рекао да Америка има механизме да утиче на Приштину, али да очигледно то не жели.

„Запад је пустио Приштину и Куртија, гледајући им кроз прсте. Реаговао је тек након што је ситуација дошла до опасног нивоа, али само речима, не на делу. Сада је најбитнија ствар да Приштина испуни договоре из 2013. и 2015. и формира ЗСО“, изјавио је Боцан-Харченко у интервјуу за „Вечерње новости“.

Он је истакао да после дешавања последњих недеља, имплементација тзв. европског предлога делује као немогућа мисија.

„Праведно и дугорочно решење могуће је само након глобалне промене. Свака криза мора да се решава на основу интереса народа који тамо живе, у овом случају Србије, а не на основу интереса неких других земља које мисле да тобоже владају светом“, рекао је руски амбасадор.

Упитан да ли сматра да ће председник Србије Александар Вучић променити доследан став и придружити се казненим мерама према Русији, Боцан-Харченко је рекао да не види назнаке да би Вучић могао да промени свој став.

„Полази од мишљења већине српског народа, као и од привредне користи коју има Србија, а и ми. Управо се чује аргумент да је трговинска размена већа са чланицама ЕУ него са Русијом. Русија је четврти спољнотрговински партнер Србије, наша робна размена је у порасту“, истакао је амбасадор.

(Новости)

Повезани чланци

Back to top button