Борељ: Нови састанак Вучића и Куртија за неколико недеља

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ рекао је уочи састанак шефова држава ЕУ да ће чланице обавестити о напретку дијалога Београда и Приштине најавивши нови сусрет Куртија и Вучића у Бриселу, преносе приштински медији.

„Предлог је на столу. Позвао сам двојицу лидера да дођу у Брисел ускоро, у року од неколико недеља, како бисмо дефинитивно могли да изгурамо овај предлог”, рекао је Борељ.

Навео је да ће лидере држава чланица замолити да пруже снажну подршку како би се избегла ескалација и замолити их да озбиљно раде на овом предлогу, који је, по његовом мишљењу, једини начин за решавање проблема и нормализацију односа Београда.

„Прешли смо из једне кризе у другу. Сада је време за деескалацију и за конструктиван рад”, рекао је Борељ.

Односи Београда и Притине тема су самита шефова држава или влада ЕУ који се одржава данас у Бриселу.

„Савет ЕУ поздравља европски предлог да се односи две стране успоставе на новој и стабилној основи као историјску прилику коју обе стране треба да искористе како би оствариле своју европску перспективу“, наводи се у предлогу текста закључака који би требало да буду усвојени на дводневном самиту шефова држава ЕУ у Бриселу.

У истом тексту, лидери земаља чланица поновиће позив на примену свих раније постигнутих споразума.

ЕУ очекује да ће „ускоро“ бити организован састанак на високом нивоу у оквиру дијалога приштинског премијера Аљбина Куртија и председника Србије Александра Вучића. Датум састанка још увек није утврђен.

Повезани чланци

Back to top button