Брига за православне светиње на Косову само ако се не зову српске

Политиколог Драгомир Анђелковић каже за Спутњик да отац Сава Јањић, игуман манастира Високи Дечани, може да дозволи тзв. косовском премијеру Аљбину Куртију посету манастиру, али да га пре тога писмено обавести да „исправи“ грешку коју је починио изостављањем префикса српски у писму које му је послао.

Анђелковић напомиње да је Курти циљано изоставио у писму да је реч о српском манастиру, намерно потенцирајући да је косовска влада „заинтересована за заштиту целокупне културне баштине Косова“.

У традицији СПЦ-а је да буде отворена ка свима. Тако да игуман Високих Дечана може да се сретне са Куртијем, али да му пре тога упути питање које би га подсетило на почињену грешку, односно, да се јасно изјасни да ли он поштује канонски православни карактер СПЦ, са седиштем у Београду? Ако то поштује – добродошао у Дечане“, каже Анђелковић.

Уколико Курти то одбије, онда свакако, додаје наш саговорник, не би требало да дође до сусрета у Дечанима које је затражио.

„То наравно не значи да му треба затворити врата скроз, већ само затражити од њега да се понаша у складу са канонским статусом СПЦ-а,“ закључује наш саговорник.

Курти ни у једном моменту није напоменуо да се ради о српским православним светињама, због чега др Јован Јањић, редовни члан Православне академије наука и уметности и Српске духовне академије, сматра да је боље да ово писмо није ни написао.

„Он њиме није показао добре намере него је покушао да омаловажи СПЦ и српски народ али и да покаже подле намере. То, колико су, како Курти каже, косовске привремене институције „привржене“ очувању српске баштине на КиМ, показале су и рушењем 156 српских цркава и манастира и што се и данас нападају српске светиње, као што је неки дан био напада на цркву код Косовске каменице,“ напомиње наш саговорник.

Сам однос Албанаца, додаје он, према српској вековној баштини показује се кроз њихов досадашњи однос према српским црквама и манастирима на српском Косову и Метохији.

„Ма колико он избегавао да изговори реч „српско“, не може избрисати историјске чињенице да је то српска културна баштина. Он сада покушава да на један перфидан начин покаже да је спреман да штити нашу културну баштину, а кроз његово писмо видимо да негира да је у питању српска баштина, па пише уопштено да је реч о православној цркви.  

Куртију је, примећује Јањић, толико мрско све што је српско, а свестан је да без Срба не може ништа да уради.

Најава да је Курти заинтересован да посети Високе Дечане, долази неколико дана након што је са Вјосом Османи, упутио писмо Унеску од чијих званичника траже уклањање манастира Српске православне цркве на Косову и Метохији, међу њима и Високих Дечана, са листе угрожених и да се одговорност за њих пренесе са Београда на Приштину.

(извор: Спутњик)

Повезани чланци

Back to top button