Број српских ђака на КиМ из године у годину опада, за једну деценију 10 000 деце мање

Миодраг Маринковић из косовског Центра за афирмативне друштвене акције (ЦАСА) тврди да је број ђака који на Косову и Метохији похађају наставу на српском језику у последње две године смањен за скоро 1.000, јавља агенција Бета.

„Према доступним подацима Школске управе за Косово и Метохију, основне и средње школе на Косову 2021. године је похађало 15.520 ђака. Две године касније, према истом извору, школе на Косову похађа 14.610 ученика. Дакле за само две године у школама имамо скоро 1.000 ђака мање“, рекао је Маринковић. 

Министарство просвете Србије је у одговору агенцији Бета навело да је ове године на Косову у први разред основне школе уписано 1.127 ученика, а да је у први разред средње школе кренуло 1.174 ђака. 

Министарство је додало да се настава на српском одвија у 100 школских објеката и да у основном и средњем образовању има укупно 14.610 српских ђака.

Школа "Краљ Милутин"
Школа „Краљ Милутин“ у Грачаници, фото: Ризбница (архива)

Маринковић истиче да је број српских ђака на Косову у последњих десет година смањен за више од 10.000. 
„Број Срба на Косову перманетно опада. Званични статистистички подаци о броју Срба који напуштају Косово нису доступни јер косовски Срби нису учествовали на неколико последњих пописа становништва које су организовале власти у Приштини, нити су у истом периоду пописивани од стране Републике Србије. Школска Управа за Косово и Метохију је 2012. године говорила о 25.000 ђака уписаних у предшколске и установе основног и средњег образовања на Косову. Ти упоредни подаци показују алармантно смањење броја ученика и вероватно одлазак њихових породица с Косова“, оценио је Маринковић. 

Додао је да млади људи сматрају да образовни систем на Косову перманентно губи на квалитету, да програми који се нуде нису прилагођени потребама тржишта и да генерално образовање на Косову не доноси боље проспекте за запошљавање. 

„Велики утицај на одлуку младих на напусте Косово има и нестабилно безбедносно окружење, али и недостатак прилика за проналажење послова како због неповољних екомонских прилика тако и због свепристуне корупције, непотизма и страначког запошљавања. Свесни да се до посла долази страначким везама, а не квалитетом и компетентношċу кандидата, млади људе прилику за запослење траже на веċим тржиштима у Србији“, казао је Маринковић.

(Бета)

Повезани чланци

Back to top button