Бурна реаговања после посете Куртија и Османијеве Северној Митровици

Посета кандидата за посланике покрета Самоопредељење Северној Митровици Аљбина Куртија и Вјосе Османи изазвала је бројна и бурна реаговања са српске стране.

За председника Српске листе, актуелног потпредседника косовске владе и министра локалне самоуправе Горана Ракића посета је осмишљена провокација у циљу изазивања инцидената у овом делу Косова, док председник Српског демократског савеза (СДС) Славиша Петковић каже да је посета само плод Бриселског споразума Београда и Приштине.

Ракић каже да је недопустиво што су Курти и Османијева били у пратњи наоружаних лица на северу Косова. Он је захвалио грађанима Северне Митровице што су били уздржани и нису насели на, како је рекао, провокацију.

Председник СДС-а Славиша Петковић оцењује да је посета Аљбина Куртија и Вјосе Османи на северу Митровице  плод потписаног споразума у Бриселу од стране председника Србије Александра Вучића.

„Тим споразумом је омогућено да се на северу Косова успостави тужилаштво, судови, али и интеграција у косовоску полицију. Такодје треба напоменути и постигнути споразум у Бриселу у коме се председник Србије Александар Вучић сложио да север буде укључен у правни систем Косова и у смислу одржавања локалних и парламентарних избора. Према томе, сада је јасно свима ко је аминовао да на северу Косова комотно и слободно дефилују албански политичари”, саопштава  Славиша Петковић.

Албин Курти и Вјоса османи данас су на северу посетили рудник “Трепча”. Медији из Приштине јављају да је посета Северу Косова прекинта након бурне реакције грађана.

Повезани чланци

Back to top button