Четири ромске породице у Грачаници ускоро добијају кров над главом

Министарство за заједнице и повратак саградиће две двоспратне куће за четири ромске породице у Грачаници које су се 2017. године вратиле на Косово из Северне Македоније. Општина Грачаница је издала потребне грађевинске дозволе тако да се ускоро очекује изградња истих, каже службеник за информисање из ресорног министарства Урош Сталетовић.  

Зијадин Крујезиу је после 18 година расељеништва које је провео у скопском насељу Шуто Оризари одлучио да се са фамилијом врати на Косовo. Осмочлана породица од 2017. године живи у изнајмљеноj кући у ромској махали у Грачаници. Будући да су без примања, смештај и комуналије овој породици измирује Министарство за заједнице и повратак.

„Тешко се живи, нико од нас нема посао, да није још Министарство да нам помогне ја не знам како би смо ми живели“, прича Зијадин.

Каже да је до сада више пута морао да мења смештај и да би његова породица данас била на улици да Министарство за повратак и заједнице редовно не измирују рачуне за кирију и комуналије.

„Министарство нам је много помогло, већ три године нам плаћају кирију од 100 евра за ову кућу где смо сада. Поред тога плаћају нам и струју, јер ми немамо одакле да је платимо. Немамо чак ни здравствено ни социјално осигурање и кад год идемо код лекара све морамо да платимо“, прича Крујезиу који кућу дели са старијим сином, снајом и њихово четворо деце. 

Новој кући радије се и Нермина Селихи, има 12 година, шести је разред и каже да ће коначно имати своју собу коју је спремна да дели са две млађе сестре, док ће двојица млађе браће имати свој засебан кутак.

Алмир Салихи се вратио из Македоније новембра 2017. и како каже предао захтев Министарству за повратак.

„Хвала Богу, али и Министарству и општини Грачаница, дочекали смо да нам се гради кућа. Никаква примања немамо, Министарство нам плаћа кирију и комуналије. Ово је туђа кућа, а власник није ту“, појашњава Салихи своју ситуацију.  

Ова породица броји 14 чланова.

„Хвала Министарству што је разумело наше мук и помогло нам, јер ко ће данас да ти плаћа кирији, струју, воду“, прича овај Ром.

Фатима Курцоли није могла да задржи сузе када су јој службеници из Министарства за повратак и заједнице саопштили да је Општина Грачаница одобрила дозволу за градњу и да ће ускоро добити кућу.  

„Плачем од среће, нисам веровала да ће ово да буде, хвала свима, и Министарству и општини и УНХЦР-у“.

За четири ромске породице из Грачанице биће саграђене две двоспратне куће што је, као је процењено довољно за њихове потребе.

Министарство за заједнице и повратак је донело одлуку да трајно збрине породице Рома, Египћана и Ашкалија, које су се 2017. године вратиле на Косово из Северне Македоније и Црне Горе, каже службеник за информисање овог министарства Урош Сталетовић.

„Четири ромске породице добиће куће преко РРК – 5 пројекта. Њима ће куће бити комплетно опремљене, а биће им додељена и средстава за њихово економско оснаживање“, рекао је Сталетовић.

На Косово се 2017. године вратила 51 породица Рома, Ашкалија и Египћана а Министарство за повратак и заједнице потрудиће се да оне биду трајно збринуте.

Пројекат ЕУ РРК – 5 Министарство за заједнице и повратак спроводи заједно са Канцеларијом Европске уније на Косову у сарадњи са локалним самоуправама.

Повезани чланци

Back to top button