ЦИК: Данас је последњи дан за изјашњавање странака о учешћу на изборима

ЦИК је почео са спровођењем оперативног плана за организацију локалних избора на Северу Косова, а 13. март је одређен као посљедњи датум када политичке странке могу обавестити Централну изборну комисију  о неучествовању на изорима.

Портпароло ЦИК –а Ваљмир Ељези каже да 13. март рок који је политичким партијама одређен да се изјасне о учешћу на изборима. Додао је да је до петка до 15 часова осам политичких партија послало званична обавештења о томе да неће учествовати на предстојећим локалним изворима.

„Могу да потврдим да смо до сада добили изјаве о неучествовању на изборима од осам политичких партија: Демократске партије дијаспоре, Нове демократске иницијативе Косова, Покрета за Гору, Социјалдемократске уније, Фјаље, Партије Ашкалија за интеграцију, Ромске партије Косоваки неви, Демократске партија јединства“, рекао је Ељези.

Српска листа је такође изјавила да неће учествовати на изборима, али није послала званично обавештење ЦИК-у. Осим што неће учествовати на ванредним изборима јер нису испуњени услови који су условили њихов одлазак из косовских институција, Српска листа неће учествовати ни на каквим изборима док им се не испуне легитимни захтеви: повлачење одлуке о регистарским таблицама и покретање формирања Заједнице општина са српском већином.

Централна изборна комисија је од 9. марта почела са спровођењем оперативног плана за организацију ванредних избора за градоначелнике четири општине: Северна Митровица, Звечан, Лепосавић и Зубин Поток и ванредних избора за скупштине општина две општине: Звечан и Лепосавић, који ће се одржати 23. априла 2023.

Повезани чланци

Back to top button