ЦИК: Надзорне камере на биралиштима на северу Космета 21. априла

Централна изборна комисија Косова (ЦИК) саопштила је данас да се њен план за постављање надзорних камера на бирачка места током гласања за смену албанских градоначелника у општинама са српском већином на северу овог месеца односи на „све будуће изборне процесе“.

„Постављање надзорних камера у просторе унутар бирачког места врши се како би се гарантовала сигурност изборног материјала и очувао интегритет процеса гласања и пребројавања на бирачком месту“, рекао је портпарол ЦИК-а Ваљмир Ељези.

С друге сране Српска листа, највећа странка Срба на Косову – изненада је 7. априла објавила да њене присталице неће учествовати на изборима за смену албанских градоначелника у општинама: Северна Косовска Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић.

У саопштењу за јавност СЛ се пожалила и на постављање камера на бирачким местима на којима је за 21. април планирано гласање за смену председника општина.

Ељези је објаснио да је постављање камера на бирачка места „планирано током израде подзаконских аката од стране ЦИК-а“.

Према оценама ЦИК-а, рекао је он, „уочене су неправилности које су утицале на интегритет, цену и поверење јавности у изборе“ током протеклих изборних процеса.

„У изборним процесима 2009. до 2021, у просеку је пребројано 36 одсто бирачких места, што је утицало на повећање цене избора и пад поверења актера у администрацију изборног процеса.

Ељези је обећао да ће бити сачувана потпуна тајност гласања и да ће чување снимака камера бити „привремено“, до уништења изборног материјала, 60 дана након овере резултата.

Српска листа – која ужива подршку званичног Београда – саопштила је прошле недеље да су за гласање 21. априла уведене „неизводљиве процедуре“ и да бирачки спискови „не одражавају стварно стање на терену“ и да број Албанаца на бирачким списковима „повећао”.

За своје тврдње о енормном повећању бирачких спискова није пружила никакве доказе. Ељези је одбацио ове тврдње, рекавши да се на бирачком списку не налазе само грађани са правом гласа који тренутно живе у одређеном пребивалишту, већ и грађани са правом гласа који живе у иностранству.

„Нови бирачи су сва она лица која су навршила 18 година након избора одржаних 23. априла 2023. године или лица која раније нису била на претходном бирачком списку, а која се први пут могу сматрати уписаним у бирачки списак. Централни регистар или бирачи који су променили општине после тих избора”, додао је он.

На основу одлуке ЦИК-а о овери бирачког списка за гласање које ће се одржати 21. априла, број грађана са правом гласа у општинама Лепосавић, Зубин Поток, Звечан и Косовска Митровица је: 46.556 бирача или 1.461 гласач више у односу на изборе одржане пре годину дана, 23. априла 2023, истиче Ељези.

Он је рекао да је ЦИК кренуо уставним и законским путем да ажурира бирачки списак за гласање 21. априла.

Албански председници изабрани су у априлу 2023. године на изборима које су Срби бојкотовали због незадовољства политиком Владе у Приштини.

Незадовољство Срба је крајем маја прошле године кулминирало у Звечану, када је дошло до протеста грађана и сукоба са припадницима специјалних полицијских снага и КФОР-а.

Међународна заједница је затражила смањење тензија и расписивање нових избора у четири општине на северу Косова.

(Радио Слободна Европа)

Повезани чланци

Back to top button