ЦИК продужио рок за оверу политичких субјеката за локалне изборе на северу Косова

Централна изборна комисија (ЦИК) саопштила је да је до 22. марта продужила рок за оверу политичких субјеката који желе да учествују на изборима у четири општине на северу Косова.

Првобитно је био предвиђен рок до 18. марта, али је одлучено да се политичким субјектима да више времена за представљање кандидата, рекао је портпарол ЦИК-а Ваљмир Ељези.

„Током новембра и децембра прошле године ЦИК је оверио 11 кандидата за председнике општина и 63 за скупштине општина. Овај процес оверавања кандидатура је важећи што значи да ће политички субјекти моћи да потврде оверу ових кандидатура само до 13. марта. У међувремену, поред сертификовања кандидата, ЦИК ће прихватати и нове пријаве, што значи да се политички субјекти, политичке странке, коалиције и независни кандидати могу пријавити за сертификовање за учешће на локалним изборима, рекао је Ељези приштинским медијима.

Избори у четири општине на северу Косова расписани су после оставки које су крајем прошле године поднели Срби са севера који су радили у косовским институцијама .

Српска листа је упозорила да неће учествовати на изборима.

„Више је него јасно да Приштина и њена Централна изборна комисија покушавају да једнострано организују изборе на северу Косова и Метохије, мимо воље грађана, не поштујући легитимне интересе српског народа“, нагласила је Српска листа.

Избори у четири општинама на северу Косова првобитно су били заказани за 18. децембар прошле године, али су одлуком Вјосе Османија одложени за 23. април.

Повезани чланци

Back to top button