Црна Гора: Скупштина изгласала Закон о слободи вероисповести

Скупштина Црне Горе изгласала је рано јутрос измене Закона о слободи вероисповести. За је гласао 41 посланик власти. Опозиција није била присутна у парламенту.

Гласању је претходила агонија због вишесатног одбијања Државне изборне комисије(ДИК) да верификује посланички мандат посланици Суади Зороњић из редова владајуће коалиције „Црно на бијело“, што је од стране власти протумачено као покушај „државног удара“.

„Измјене Закона о слободи вјероисповјести прошле су 365 дана дебате, током које су плебисцитарно подржане од више стотина хиљада грађана Црне Горе“, рекао је министар правде, Владимир Лепосавић.

Изгласавањем измена Закона о слободи вероисповјести почиње једна нова нормална ера владавине права у Црној Гори”, поручио је министар.

Надам се да је дошло време да Црна Гора отвори нову и чисту страницу своје историје. Усвајање измена Закона о слободи вероисповести је добар почетак и за остале неопходне промене у црногорском друштву, поручио је пред гласање администратор Митрополије црногорско-приморске и еписком будимљанско-никшићки Јоаникије.

Уочи изгласавања Закона о слободи вероисповести неколико хиљада грађана Црне Горе окупило се испред Скупштине у знак протеста против најављених измен. Колоне аутомобила са државним симболима Црне Горе стигле су у Подгорицу из неколико градова. На протесту су истакнуте пароле: „Црногорска држава, црногорска црква, црногорски народ“, „Ви нисте посланици него српски најамници“. Певала се државна химна, палиле су се бакље и димне бомбе. Маса је скандирала: „Не дамо државу“, „Ово није Србија“.

(извор: Спутњик – аганције)

Повезани чланци

Back to top button