Ћуни: Упркос претњама Београда у КБС-у све више Срба

Министар одбране Косова Антон Ћуни каже да проблеми са одласком српских припадника из Косовских безбедносних снага (КБС) стагнирају те да извесно време нема захтева за иступање из редова ове војне формације, јавља Косовапрес.

Ћуни оптужује власти у Србији да су после изградње капацитета КБС-а, разним облицима, укључујући уцене на део спрске заједнице, извршиле притисак на војнике КБС-а, што је натерало многе да скину униформе и напусте КБС.

Како је устврдио, већ дужи период нема нових затева Срба за напуштање КБС – а.
Међутим, додао је косовски министар одбране, иако је притисак из Београда настављен, као и у претходном периоду, српски припадници КБС-а и даље остају лојални тој формацији.


“Ово је период када нисмо имали захтеве припадника српске заједнице да напусте КБС. Настављамо да подржавамо све оне који остану лојални Косовским снагама Безбедности предузимањем мера безбедности, решавањем најважнијих проблема. У вези свих догађаја обавештавају се више инстанце и верујем да узимају у обзир нашу забринутост, јер то није брига само српске заједнице, већ и целокупног КБС-а. Не желимо да било који припадник КБС-а буде жртва било каквог притиска или уцена које долазе ван Косова“, рекао је Ћуни.

Косовски министар одбране је подсетио да је у току регрутација за КБС те да очекује да се следеће године регрутује 400 нових војника, укључујући и оне из мањинских заједница.

Повезани чланци

Back to top button