Дачић: Не знам на који начин раде на деескалацији када је ескалација све већа

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић рекао је уочи панела „Западни Балкан: Све се мења, али све остаје исто?“ на Бледском стратешком форуму, да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти највећа претња миру на КиМ.

Коментаришући изјаву Аљбина Куртија да Приштина ових пар месеци ради на деескалацији сукоба, Ивица Дачић истиче да не зна на који начин раде, будући да су ескалације све веће и веће.

„Не знам на који начин раде када су ескалације све веће и веће. Ми смо 100 пута до сада говорили да је највећа претња миру управо Курти“, рекао је Дачић.

Нагласио је да је прошло 10 година откако је потписао Бриселски споразум са Кетрин Ештон и Хашимом Тачијем, као и да у Приштини „нису нашли за сходно“ да спроведу било шта из тог споразума који се тиче права српског народа на КиМ, као што је формирање Заједнице српских општина.

„Све што су радили, радили су на даљој ескалацији“, рекао је шеф српске дипломатије.

Дачић је подсетио да, када се разговарало о Бриселском споразуму, разговарало се о покушају нормализације односа између Београда и Приштине без мешања статусног питања, односно прејудицирања на који начин ће бити политички решен статус Косова и Метохије.

„Све то је за њега (Куртија) неприхватљиво, односно не жели да се реши статусно питање, јер ако не може да се реши преговорима, решиће се оружјем и то је њихова концепција“, навео је Дачић.

Закључио је да, ако Европска унија то не види, он не зна шта би Србија ту више могла да помогне, осим да апелује да зауставе Куртија док је то још могуће.

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button