Дан виноградара – Свети Трифун

Српска православна црква и верници данас обележавају велики хришћански празник – Светог мученика Трифуна.

Рођен је у селу Кампсади у Фригији у сиромашној породици. У детињству је чувао гуске и од тада је имао моћ да исцељује болести код стоке и људи и да истерује зле духове. У то време Римским царством је владао цар Гордијан, чија је ћерка Гордијана изгубила разум што је њеног оца веома ражалостило.

Нико од лекара није могао да јој помогне.

Тада је зли дух из девојке проговоро рекавши да њега нико не може да истера – осим Трифуна!

После многих Трифуна из царства и овог Трифуна су позвали у Рим да исцели цареву ћерку. Цар га је вишеструко даривао, а Трифун је све поклоне разделио сиромашнима.

Када је на власт дошао цар Декије, свети Трифун је мучен због следбеништва Христа, а сва мучења поднео је с великом радошћу.

– О кад бих се могао удостојити, да огњем и мукама скончам за име Исуса Христа Господа и Бога мога! – рекао је.

Пошто му ниједна мука није нашкодила, мучитељи су му одрубили главу мачем.

Пред смрт Трифун се помоли Богу и умро је 250. године.

На Трифундан се понегде у виноградима приређују и ручкови на које се позивају и случајни пролазници, јер се сматра да ће то домаћину и целој кући донети срећу.

Српска православна црква, верујући у чудну моћ молитвеног заступниства светог мученика Трифуна, установила је нарочити молитвени чин, који се врши са њивама, баштама или виноградима. Свети Трифун се сматра заштитником пољских усева.

Постоји веровање, ако на Трифундан пада снег или киша, биће кишна и родна година, ако је ведро, година ће бити сушна и неродна. Светог Трифуна славе и гостионичари, а он је и заштитник града Котора.

Верује се да после овог дана зима полако почиње да попушта – то Свети Трифун на свој празник пободе у земљу угарак и снег почне да се топи.

Свети Трифун слави се као крсна слава, а нарочито међу гостионичарима. Стари обичај каже да кафеџије, ако желе да им посао добро иде и наредне године, данас ниједном госту не смеју да наплате вино. Зато, пожурите у кафане и подсетите власнике на ову традицију!

Свети Валентин никако не може бити замена за светог Трифуна јер је реч о два потпуно различита свеца.

Повезани чланци

Back to top button