Данас је Божић по Грегоријанском календару

Верници који време рачунају по Грегоријанском календару данас, 25. децембра, на дан рођења Исуса Христа прослављају Божић, најрадоснији хришћански празник.

Божић прослављају Римокатоличка црква, протестантске и англиканске цркве, као и православне цркве које су прихватиле ново рачунање времена, укључујући и Украјину која то ове године чини први пут.

Синоћ је у црквама широм света служена света миса полноћка, коју је у Београду предводио нови београдски надбискуп Ладислав Немет и то у Катедрали Узнесења блажене девице Марије када је између осталог, поред значаја Божића, дана рођења Христовог, подсетио и на важност мира.

Немет је подсетио да ми имамо ту срећу да прослављамо Божић у миру, а да пуно народа у свету овај празник заједништва и весеља, дочекују у несигурности и рату.

„Анђели су на рођењу сина божјег певали о миру, не о отпусту пореза или црквеној реституцији“, подсетио је надбискуп и нагласио да би управо зато сви себи требало да поставимо питање да ли својим речима, мислима и делима ширимо мир или доводимо до подела, мржње и на крају, рата.

Поводом овог највећег и најрадоснијег празника председник Србије Александар Вучић упутио је божићну честитку надбискупу београдском Немету и свим верницима који Божић славе по Грегоријанском календару.

„У светлости Празника Христовог рођења који трајно симболише хришћанске вредности мира, сарадње и пуног међусобног уважавања, желим да Вас љубав и мудрост, на добро свих наших грађана, издашно надахњују у служењу и суочавању са изазовима данашњице”, пренео је Танјуг.

Поводом Божића, патријарх српски Порфирије поручио је да радост предстојећег празника треба да “испуни душе и срца свих хришћана како бисмо сви славили име Божје у векове векова”.

Папа Фрања је синоћ служио мису у Базилици Светог Петра у Ватикану када је упозорио да похлепа и глад за још више моћи наводи неке да „конзумирају своје суседе”, алудирајући на рат у Украјини и друге конфликте у свету.

Папа Фрања подсетио је на похлепу и конзумеризам у разним облицима, и позвао вернике на повратак изворним вредностима слављења Божића и солидарност са жртвама рата и сиромашнима. Божић, као и Ханука и Нова година, како је саопштила америчка свемирска агенција НАСА, традиционално се у континуитету обележавају 22 године заредом и на Међународној свемирској станици.

(Политика)

Повезани чланци

Back to top button