Данас је Петровдан

Српска православна црква слави Петровдан, празник посвећен светим апостолима Петру и Павлу. С обзиром на то да је ове године празник пао у петак, Петровдански пост започео 24. јуна траје још данас.

Свети апостоли Петар и Павле сматрају се првим проповедницима и учитељима новозаветне вере. Заслужни су за крштење првих верника и њихово превођење у хришћанство.

Апостол Петар, неписмени и простодушни рибар Симон из Витаиде, први је од ученика изразио непоколебљиву веру у Христа. Као епископ проповедао у Палестини, Сирији, Малој Азији и Антиохији. Сматра се писцем две посланице које су придружене Новом завету.

Свети апостол Павле најпре је био фарисеј Савле и велики прогонитељ хришћана. Пошао је за учењем сина божијег и постао један од навећих проповедника и теолога прве хришћанске цркве. Оба светитеља погубљена су у Риму.

Петар је распет на крсту, али главом надоле јер је сматрао да је недостојан да буде погубљен на исти начин као његов учитељ.

Павлу, римском држављанину, истог дана одрубљена је глава.

Обичаји и веровања у вези са Петровданом

У народу се верује да Свети Петар чува стуб на коме су Земља, небеска слама (Млечни пут) и небески крст (сазвежђе Лабуда).

Некада је народ ујутро на овај дан стоку прскао водом да би била здрава, а чобани су плели венце и стављали их стоци на рогове.

Све девојке које су 7. јула посадиле жито данас гледају како је израсло и, ако су израсле клице које су се савиле као прстенови, ове године ће се сигурно удати.

Постоји обичај код Срба да се за Петровдан на трговима пале лиле, које се праве од младе коре дивље трешње или брезе. Тај обичај се симболише време када су верници прогоњени и мучени, често везивани за дрвене стубове и живи спаљивани. Данас се верује да ће те буктиње, које обично носе деца, донети здравље и благостање у домаћинству.

На Петровдан се не ради у пољу и не почињу се никакви тежи физички послови.

Раније се веровало да се до Петровдана јабуке не секу ножем, јер би могао пасти град који ће уништити усеве. Тај обичај се везује за веровање да на Петровдан Свети Петар дели јабуке деци на оном свету.

Повезани чланци

Back to top button