Данас је Рамазански бајрам

Муслимански месец поста Рамазан је завршен и дана је почело обележавање првог дана Рамазанског бајрама – једног од два најважнија празника којим се завршава и једномесечни пост.

Рамазански пост један је од стубова Ислама, а током тог периода, исламски верници се, од зоре до заласка сунца, уздржавају од хране, пића, телесних задовољстава, лоших мисли и дела. Рамазан или Рамадан је и месец молитве, милости и праштања.

 Муфтија Мевлуд Дудић упутио је поруку верницима.

“Да овим рамазанским постом и предстојећим данима излечимо срце од мржње, језик од пакости, очи од ружна погледа, руке од неваљала, да лечимо себе, своју заједницу и друштво од порока који нам живот чине тешким и незивесним“, рекао је муфтија Дудић.

Верницима се обратио и муфтија Мухамед Јусуфспахић из Исламске заједнице Србије.

“Драгог Бога молимо да нам прими наше молитве, да нам прими обреде, доброчине, да нам опрости злочине свих врста, од најблажих до најтежих које као људи, као грешни човек учини и Рамазан је био прилика за то“, поручио је муфтија Јусуфспахић.

Муфтија санџачки Мухамед еф. Демировић пожелео је верницима да се суздрже од свега што некога може да вређа,

“Желим и себи и вама да пожелим да нам мјесец рамазан, пост, ибадет поста, тај тренинг сустезања од свега негативног,  траје цијелог нашег живота, сваког дана, сваке минуте и сваког даха, да се сустежемо од свега онога што вријеђа било кога, напротив, насупрот томе, испунимо себе љепотом, испунимо себе позитивношћу, лијепим мислима, ријечима и поступцима“, навео је муфтија Демировић.

Рамазански бајрам прославља се три дана. Председник Србије Александар Вучић честитао је Рамазански бајрам Ријасету Исламске заједнице Србије, главном муфтији и председнику Мешихата Исламске заједнице у Србији и свим верницима исламске вероисповести.

Повезани чланци

Back to top button