Данас је Света Пречиста или Ваведење Пресвете Богородице

Српска православна црква прославља празник Ваведење Пресвете Богородице, који симболизује долазак трогодишње Марије у Јерусалимски храм и њено завештање Богу.

Ваведење Пресвете Богородице, које се још назива и Света Пречиста или Женска Богородица слави се 4. децембра, а у црквеном календару овај дан обележен је црвеним словом.

Ваведење спада у један од дванаест највећих хришћанских празника, и један од пет највећих празника посвећених Пресветој Богородици.

Ваведење је такође и крсна слава у многим породицама, као и слава манастира Хиландар. Стара црква у Лупљану посвећена је Ваведењу Пресвете Богородице.

Ваведење се слави као успомена на дан када је Богородица први пут уведена у храм Божји, у пратњи својих родитеља Јоакима и Ане.

Ваведење
Ваведење Пресвете Богородице, фреска- фото: Митрополиј.ком

По обећању да ће дете које им Господ подари посветити њему на службу, свети Јоаким и Ана довели су трогодишњу Марију у јерусалимски храм. У свечаној поворци, Марија је ишла између мајке и оца, а иза њих кретали су се многи рођаци и пријатељи.

На улазу у храм, Марију је дочекао првосвештеник Захарија, отац Светог Јована Претече и Крститеља и увео је у светињу, где је била до своје 12 године.

После смрти родитеља, Марију су дали Јосифу, њеном рођаку из Назарета.

Богородица се сматра заштитницом жена и породиља и разна су народна веровања везана за моћ икона на којима је она представљена.

У таковским селима био је обичај да се после службе у цркви, свечано одевене и окићене цвећем, окупе све младе које су се те јесени удале.

У селима у јужном Поморављу жене које немају децу, одлазе у манастир Црквицу, где се на Ваведење моле како би добиле пород.

На овај дан пост је обавезан јер Ваведење пада у време великог Божићног поста.

Повезани чланци

Back to top button