Данас је Свети Јован Богослов

Српска православна црква данас празникује Светог апостола и јеванђелиста Јована Богослова. Овај празник верници узимају и за крсну славу.

Родио се у рибарској породици веома побожних људи, како су и њега одгајали. Постао је ученик Исуса Христа заједно са братом Јаковом. За њега се верује да је био омиљен Христов ученик. Никада га није напуштао и остао је са Богородицом под крстом када су разапели Исуса, који је касније васкрсао, и обећао је да ће је чувати и служити јој све до њеног успења.

Касније је отишао у Ефес, добивши задатак да тамо шири Јеванђеље. Био је прогањан, понижаван и мучен, али је успео да доста људи преобрати у хришћанство. На острву Патмос је написао Јеванђеље и Откровење, па је по доласку цара Нерве на престо, био ослобођен и вратио се у Ефес, где је наставио да преводи незнабожце у хришћанство.

Живео је више од 100 година, а Црква га прославља два пута у години. У октобру се празнује спомен на њега, а данас чудо које се појавило код његовог гроба. Када му је било више од 100 година, изашао је из Ефеса са седам ученика којима је наредио да ископају гроб у облику крста. Потом је сишао жив у тај гроб и био погребен. Када су касније отворили гроб, нису нашли тело, али се на овај дан сваке године диже нека прашина са тог места код која исцељује болесне.

Повезани чланци

Back to top button