Данас славимо Преображење

СПЦ и верници данас прослављају Преображење Господње које спада у дванаест великих Христових празника.

Данас обележавамо сећање на догађај Христовог преображења на гори Тавор, када је Он најавио своје потоње страдање и славу.

Према веровању, на данашњи дан се преображава лист у гори и камен у води, лишће почиње да жути и опада, а вода бива хладнија.

На Преображење се и небо, у глуво доба ноћи, три пута преображава.

Овај празник пада у Госпојинском посту који су, махом жене постиле, али тог дана је обичај да нико без изузетка не мрси. Посвећен је сећању на догађај Христовог преображења на гори Тавор када Он најављује своје потоње страдање и славу.

Према Јеванђељима, Исус је треће године своје земаљске проповеди, на Тавор повео своје ученике Петра, Јакова и Јована и пред њима се појавио преображен „са лицем сјајним као сунце и хаљинама светлим као снег“.

Христос, који се преобразио на Гори у присуству Мојсија и пророка Илије, најавио је небеску снагу нове вере и своју улогу Цара над царевима која надилази старозаветне законе и пророке.

Велики број православних храмова у Србији посвећен је овом празнику.

У храмовима се на Преображење износи и благосиља нови род грожђа, које се према православном српском обичају, први пут једе на овај празник. У народу се сматра да је Преображење дан када се последњи пут купа у рекама, јер се за овај празник везује и смена годишњих доба.

Осим тога, оостоји веровање да се о овом празнику целокупна природа преображава, па се каже: Преображава се и вода и гора.

Повезани чланци

Back to top button