Данас славимо Светог Андреја Првозваног

Српска православна црква прославља Светог Андреја, првог следбеника Христовог. Пострадао је на крсту, због оданости новозаветној вери. Слави се као крсна слава.

Као први Христов апостол назван првозвани, Свети Андреј био је старији брат Светог апостола Петра и ученик Светог Јована Крститеља.

Био је апостол Цариграда и Русије, патрон руског царства и дома Романових. 

Јеванђеље је проповедао у Византији и Тракији, у дунавским земљама, а потом у Русији и око Црног мора, у Епиру, Грчкој и Пелопонезу. Ту је и страдао, разапет на косом крсту, док је проповедао хришћанство окупљеном народу и молио се Богу све до смрти.

Делови његових моштију налазе се у Цариграду, Риму, Москви и Грчкој. Како је за живота исцељивао убоге и болесне, тако су и његове чудотворне мошти многима помогле. По крсту на којем је разапет, и данас се коси крст зове Андрејин.

Слави се као крсна слава, због божићњег поста, увек са посном трпезом, ове године сведено, уз примену епидемијских мера. Слава је београдске општине Вождовац.

Светог Андреја Првозваног као свог заштитника прославља и дом Kарађорђевића.

Породица Kарађорђевић овај празник обележава од времена Првог српског устанка, а увео га је вожд Kарађорђе који се заветовао светом Андреју 1806. године, после ослобођења Београда од турске власти.

Према народним веровањима, Свети Андреј разговара са великим животињама и сматра се њиховим заштитником. С њима разговара, а оне су му покорне.

Некада су мечкари славили Андријевдан, верујући да овај светац кроти медведе као псе, а да светом путује јашући на овој звери.

Верује се да на тај дан медведи не чине штету и не дирају људе, зато тада не ваља ићи у лов на њих. На данашњи дан ваља јести кукуруз.

Извор
РТС

Повезани чланци

Back to top button