Данас славимо Светог цара Константина и царицу Јелену

Српска православна црква и верници данас прослављају празник посвећен успомени на светог цара Константина и свету царицу Јелену чијом је заслугом проглашена слобода хришћанске вероисповести.

У календару СПЦ овај празник је обележен црвеним словом као заповедни празник јер се за име цара Константина Првог Великог (274 – 337) везује Милански едикт, један од најзначајнијих датума у историји хришћанске цркве која је објавом овог документа 313. године добила све привилегије званичне вере.

Константина Првог Великог славе сви хришћани као првог римског цара који је ослонац нашао у хришћанској цркви чији су први канони установљени у време његове владавине, на Првом васељенском сабору у Никеји, 325. године.

Константин Флавије Валерије, потоњи цар Константин Први, рођен је у Наисусу (Нишу).

После смрти оца Констанција Хлора 306. године, проглашен је за августа (савладара) северозападог Римског царства.

Био је многобожац али веома благонаклон према хришћанима који су тада сматрани за јерес.

Предање каже да му се уочи битке са августом Максенцијем (312.) приказао Часни крст што је протумачио као Божју вољу и почео да гради храмове у Јерусалиму, Цариграду (који је по њему прозван Константинопољ), Риму, Триру.

Цар Константин крстио се тек касније, а према неким записима пред упокојење.

Његова мајка, царица Јелена, заслужна је за проналазак остатака Часног крста на коме је разапет Христ, а тај догађај на Голготи крај Јерусалима помиње се на Крстовдан (27. септембра), празник Возвиждења Часног крста када се славе имена светих Константина и Јелене.

Царица Јелена била је велики поборник хришћанске вере, а прославила се и као градитељ хришћанских цркава и манастира.

Светитељи се у Србији славе као заштитници многобројних православних породица и као еснафска слава. У неким селима Поморавља и Шумадије, Константин и Јелена су заветна слава и обичај је да се на тај дан организују празничне литије. Њихов култ је посебно негован код Румуна и Грка за које свети цар Константин исто што и Свети Сава код Срба.

Повезани чланци

Back to top button