Данас су материце, обичај је да деца везују мајке

Српска православна црква  данас обележава Материце, један од неколико празника који претходе Божићу. Као што су мајке везивале децу на Детињце, на исти начин данас деца везују мајке.

Материце су највећи хришћански празник мајки и жена у нашем народу. Као што су родитељи прошле недеље везивали децу, тако данас малишани везују своје мајке. Оне се одвезују поклонима, који могу бити и скромни, попут бомбоне или јабуке.

Обичај „везивања“ и „одвезивања“ потврђује нераскидиву везу свих чланова породице и симболише чврсте породичне везе, слогу и мир. Везују се и жене у окружењу – комшинице, тетке, баке. Спрема се свечани, због Божићног поста, посни ручак, који окупља целу породицу.

Као и крсне славе и ови празници су јединствене наше светковине.

Материце су, као некада, и данас прилика да се обрадују сиромашна или деца без родитеља.

Фото: Ризница

У дубљем, црквеном контексту, празници Детинци, Материце и Очеви не повезују само ту једну генерацију, него све генерације родитеља, мајки и деце уназад. То повезивање сеже до најдаљих, најстаријих времена библијске историје када се сећамо свих великих жена из предхришћанских и хришћанских времена.

У манастиру Грачаница, владика рашко – призренски Теодосије данас је служио празничну литургију којој је присуствовао већи број верника.

Верници римокатоличке црке данас славе Бадњи дан.

Повезани чланци

Back to top button