Данас су Младенци

Српска православна црква (СПЦ) и њени верници данас обележавају Младенце, велики празник у помен на страдање Светих четрдесет мученика севастијских.

Празник је посвећен сећању на 40 војника, који су 320. године за време цара Ликинија мученички настрадали за Христову веру, јер су прешли у хришћанство упркос изричитој царевој забрани.

Срби вековима верују да Младенце посебно обележавају брачни парови који су у првој години брака и који су се венчали после 22. марта претходне године. Млади супружници према старом обичају у свом дому примају госте који им доносе поклоне и на тај начин им помажу на почетку њиховог брака и заједничког живота.

Празник је посвећен младим супружницима и због венаца којима су севастијски мученици овенчани љубављу Христовом.

На овај начин указује се да млади супружници треба да буду верни једно другоме као што су севастијски мученици били верни Христу и да ту верност и љубав никакво искушење не може и не сме да савлада.

Један од српских обичаја на Младенце јесте и прављење колача који се зову младенчићи и, према обичају, треба да их буде 40. Младенчићи се праве од пшеничног брашна, премазују се медом и нуде свим гостима. Симболизују дуг, срећан и сладак брачни живот.

На Младенце домаћице дочекују госте у својој кући и показују своје умеће и спретност. Обичај налаже да устану рано ујутру и умесе 40 колачића.

Младенци увек падају у време поста тако да и храна која се спрема тога дана мора бити посна због здравља и напретка деце младих супружника.

Празник је у црквеном календару обележен црним словом. Не би требало радити у пољу, али ни кућне послове.

Повезани чланци

Back to top button