Данас славимо Света три Јерарха

Српска православна црква данас обележава Света три јерарха. Ово је крсна слава коју често славе цркве и манастири. Света Три јерарха јесу светитељи Василије Велики, Григорије Богослов и Јован Златоусти. Сваки посебнo, они имају свој дан празновања, а овај заједнички празник установљен је у 11. веку за време цара Алексија Комнина.

Нема првог ни другог

На сајту Српске православне цркве стоји објашњење према Светом Николају Српском:

„Једни уздизаху Василија због његове чистоте и храбрости; други уздизаху Григорија због његове недостижне дубине и висине ума у богословљу; трећи уздизаху Златоуста због његове чудесне красноречивости и јасноће излагања вере. И тако, једни се назваше василијани, други григоријани, а трећи јованити. Но промислом Божјим овај спор би решен на корист Цркве и на још већу славу тројице светитеља.

Епископ евхаитски Јован (14. јуна) имаде једну визију у сну, наиме: најпре му се јавише сваки од ова три светитеља, напосе у великој слави и неисказаној красоти, а потом сва три заједно. Тада му рекоше: Ми смо једно у Бога, као што видиш, и ништа нема у нама противречно… нити има међу нама првог ни другог. Још посаветоваше светитељи епископа Јована да им он напише једну заједничку службу и да им се одреди један заједнички дан празника.”

Додаје се да овај празник грчки народ сматра не само црквеним него и својим највећим националним и школским празником.

Српска православна црква слави их 30. јануара по црквеном, а 12. фебруара по грегоријанском календару. У црквеном календару обележава се црвеним словом.

Верује се да су ови светитељи заштитници људи и животиња од мраза, хладних и злих ветрова. Због тога, према томе какви ветрови дувају тог дана, људи прогнозирају какво ће време бити у току године. Уколико дува с југа, година ће бити добра и богата. С друге стране, северац доноси лошу годину с хладним временом. Источни ветар пак доноси несташице, а западни благодат, бар што се рибе и млека тиче. Али ако ветра нема такође је добро, то исто значи веселу и богату годину.

Повезани чланци

Back to top button