Дебата о КиМ се наставља у Бриселу

Високи представник ЕУ Жозеп Борељ известиће данас у Бриселу шефове европских дипломатија о разговорима које је имао у Паризу са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институција Албином Куртијем.

 Савет министара спољних послова расправљаће и о широј ситуацији на Западном Балкану, а у центру дебате биће дешавања на Косову и Метохији.

Дебата о Косову и Метохији премешта се из Париза у Брисел. Високи представник Жозеп Борељ обавестиће европске министре о стању односа Београда и Приштине и најновијим напорима да се нађу решења за отворена питања.

После разговора просле недеље у Паризу Борељ је саопштио да косовски Срби треба да се врате у косовске институције, док Приштина своје поступке у вези са регистарским таблицама треба да усклади са ранијим споразумима и да одмах започне разговре о успостављању Заједнице српских општина.

Сличне поруке очекују се и данас- позиви Београду и Приштини да се конструктивно ангажују, покажу спремност за компромис и поштовање ранијих споразума.

Косово ће, према најавама, бити главна тема дебате о Западном Балкану Савета министара, али на столу ће бити и друга питања, од ситуације у Босни и Херцеговини и Црној Гори, до питања отварања преговора са Албанијом и Северном Македонијом.

Званичници ЕУ уочи састанка кажу да ситуација није лака и да постоје огромни политички проблеми, али је добра вест како кажу да је Европа као никада раније ангажована на Западном Балкану.

Сутрашњи састанак је ујдно и припрема за самит ЕУ Западни Балкан у Тирани 6. децембра, од министара се очекују смернице за први овакав састанак који се одржава у једној од земаља региона.

Шефови европских дипломатија донеће одлуку о наставку финансијске и војне помоћи Украјини, могућим новим санкцијама Русији и Ирану.

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button