Делави: Поступци наштетили односима са САД, Приштина мора да формира ЗСО

Бивши амбасадор САД у Приштини Грег Делави изјавио је да су недавни поступци владе привремених приштинских институција наштетили односима са Вашингтоном, додавши да Приштина мора да формира Заједницу српских општина.

„Мислим да се најважнији неспоразум између Косова и САД односи на изборе за градоначелнике у четири општине на северу Косова са српском већином. Косово је некако игнорисало САД и Европску унију јер влада није узела у обзир савет САД да не шаље на силу градоначелнике у општинске канцеларије“, навео је Делави за Глас Америке на албанском.

Он је додао да би Приштина имала боље односе са Вашингтоном када би уложила више напора у интеграцију Срба у друштво и испунила своје обавезе да створи ЗСО.

„Њихови напори за интеграцију очигледно су опали у последње две године“, рекао је јуче амерички дипломата.

Делави је рекао да је влада привремених приштинских институција, по свему судећи, одлучила да за сада не жели да се бави интеграцијом косовских Срба, што укључује и питање ЗСО.

„Чини се да је то разлог који је изазвао негодовање и реакцију Вашингтона. Сарадња треба да буде двосмерна. Мислим да званичници у Вашингтону не виде одговарајућу сарадњу владе Косова“, поручио је бивши амбасадор САД.

Он је навео да Приштина треба да направи свој план за ЗСО, „како би то било у складу са уставом тзв. Косова“.

„Ако влада Косова није израдила нацрт плана за ЗСО, онда је у неповољном положају“, сматра Делави.

Амерички дипломата наводи да је рат у Украјини променио све у Европи и да је важнији за будућност Европе и САД од развоја догађаја на Западном Балкану.

„Најмање годину и по Западни Балкан је као европско буре барута заменила Русија. И као регион, треба да пронађе начине да решава спорове, да се понаша на европски начин ако жели да оствари своје циљеве као интегрисани део Европе, уједињен, у миру, за чланство у ЕУ и НАТО“, навео је Делави.

(ВОА)

Повезани чланци

Back to top button