Демографска конференција: Наталитет код Срба на КиМ у порасту

Демографска конференција “Конкретне мере за решавање демографских проблема: сарадња јавног и цивилног сектора“ одражана је 21. и 22. маја у манастиру Светих Арганела код Призрена и на њој је закључено да наталитет Срба, за разлику од Албанаца у порасту.

На предлог хуманитарца Димитрија Марковића конференција је одржана на Косову и Метохији како би се скренула пажња на чињеницу да је борба за јужну српску покрајину важна, не само из духовних, историјских и економских разлога већ и због биолошког опстанка.

Српски народ једино на Косову и Метохији, у српским срединама, има позитиван природни прираштај. Тако се нпр. у научном раду под насловом “Наталитет Срба на Косову и Метохији“ објављеном 2006. Године, у коме се износе подаци за месну заједницу Доња Гуштерица између осталог каже:

“Скоро да нема породице, на овом простору која има мање од три детета, а значајан је број породица са четворо и петоро деце. Број жена са шестоструким порођајем је 24, седмоструким 13, осмоструким 11, две жене су родиле девето док је једна породиља добила једанаесто дете“ навео је Марковић.

Конференција је почела благословом игумана манастира Светих Архангела оца Михајла након чега је Горан Орлић, потпредседник Друштва српских домаћина, један од иницијатора за одржавање ове као и претходне две конференције, изнео своје ставове и запажања по питању демографске проблематике.   

Поред Орлића говорили бројни угледни гости и стручњаци: оснивач Савеза за живот политиколог Радојко Љубичић; мр Биљана Спасић – ауторка књиге «Зашто Срби нестају?», др Слободан Јанковић, проф. др Мића Живојиновић, др Предраг Јакшић, Димитрије Марковић и други.

Марковић каже да је дискусија је била плодотворна те да су на крају прочитани радови оних учесника који су били спречени да дођу на скуп.

Циљ конференције је био, подсећа Марковић, изналажење и предлагање конкретних мера за решавање проблема беле куге са којом се суочава српски народ, не само у Републици Србији већ и на другим просторима.

Политиколог Радојко Љубичић, оснивача “Савеза за живот“ је по повратка са Косова и Метохије упутио поруку у којој се између осталог наводи да је конференција у Призрену је била благодатна.

„Хвала свима који су учествовали директно или кроз рaдове које су приложили. Мислим да ћемо ово радно путовање памтити цео живот као дар Божији. Али, нема одмора, борба се наставља“, поручио је Љубичић и саопштио да су учесници конференције позвани да 25. маја буду учесници великог скупа који се на високом државном и црквеном нивоу одржава у Храму Христа Спаса у Москви.   

Организатор московског скупа је Одбор за питања породице, заштиту материнства и деце Московске патријаршије, а у оквиру програма „Хришћанска породицама – домаћа црквa“. Скуп у Москви се одржава под називом „Породица – национална идеја суверене Русије“.

И.М.

Повезани чланци

Back to top button